Modificări legislative: automobilele nu vor mai putea fi confiscate pe un termen mai mare de 3 luni

Un deputat a înregistrat în Parlament un proiect de modificări legislative pentru Codul Contravențional, alineatele ce vizează sancțiunile prevăzute pentru șoferii documentați pentru transport ilegal de mărfuri și persoane. Deputatul propune stabilirea unor sancțiuni mai blânde pentru șoferii depistați cu asemenea încălcări.

În prezent, alin. (2) din art. 4391 prevede sancțiuni cu suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului rutier până la momentul achitării amenzii stabilite, cu excepția contravențiilor prevăzute de art. 197 alin. (1)–(3) și (17), pentru care măsura de suspendare se aplică pe un termen de 6 luni. Potrivit modificărilor propuse de deputat, perioada de suspendare urmează să fie micșorată până la 3 luni.
Totodată, alin. (3) art. 4391 presupune restituirea dreptului de a conduce mijlocul de transport și restituirea plăcuțelor de înmatriculare la momentul prezentării dovezii de achitare a amenzii stabilite, însă în cazul contravențiilor prevăzute de art. 197 alin. (1)–(3) și (17), restituirea este posibilă doar după expirarea termenului de 6 luni, chiar și cu prezentarea dovezilor de achitare a amenzii. În urma modificărilor propuse de deputat, dreptul de utilizare și plăcile de înmatriculare vor fi restituite imediat la prezentarea dovezilor de achitare a amenzii, sau la expirarea termenului de 3 luni, indiferent dacă a fost sau nu achitată amenda.

Potrivit autorului proiectului, astfel șoferii vor putea utiliza propriile mijloace de transport imediat după achitarea amenzii, ce ar determina persoana sancționată să efectueze plata în termen. Totodată, deputatul este de părere că perioada în vigoare de suspendare de 6 luni creează prejudicii economice familiei contravenientului, dar și statului, de altfel. Cu modificările propuse, șoferii vor putea restabili mai rapid dreptul de a conduce mijlocul de transport și vor fi determinați să legalizeze activitățile economice prestate anterior ilegal. Astfel, va fi posibilă includerea în circuitul economic a unui număr mai mare de vehicule și legalizarea activității economice.

Pachetul de modificări legislative urmează să fie votat în Parlament și va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.
0
1,551
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!