Premieră mondială: Audi Q3 Sportback, noul SUV coupe compact al germanilor

Audi prezintă în premieră mondială noul Q3 Sportback, SUV-ul compact cu siluetă coupe al constructorului din Ingolstadt. Noul model aduce nu doar o siluetă nouă în gama de SUV-uri compacte Audi, dar și un nou indice, inspirat de la autoturisme – "Sportback". Dacă vă întrebați, de ce germanii nu au urmat exemplul modelelor Q7 și Q8, și nu au oferit noului model indicile Q4, aflați că denumirea respectivă a fost rezervată special pentru un SUV compact cu propulsie 100% electrică, care va utiliza platforma nouă MEB.
Audi Q3 Sportback are la bază platforma MQB, utilizată de varianta standard Q3, și a moștenit în întregime și unitățile de propulsie de la SUV-ul standard. În schimb, noul model a beneficiat de o caroserie absolut nouă, cu siluetă coupe, care nu aduce un impact negativ practicismului la bord, însă. Tradițional pentru segmentul respectiv de SUV-uri, Audi Q3 Sportback a primit montanți spate înclinați, iar grație extinderii în lungime și lățime (4,500 mm și, respectiv, 1,840 mm), acoperișul coborât cu circa 3 cm nu limitează prea mult spațiul dedicat pasagerilor spate și compartimentului de depozitare a bagajelor, aici fiind oferit un volum similar de 530 litri, precum și pe Q3.
Interiorul, precum și substratul tehnic, a fost preluat de la versiunea standard Audi Q3 – versiunile incipiente vor beneficia de cadrane de bord digitale, prezentate de un ecran de 10.25 inch, consola centrală fiind dominată de un ecran de 8.8 inch, sau 10.1 inch opțional. Variantele de top vor dispune de tandemul virtual cockpit, cu ecran al sistemului multimedia de 12.3 inch, cu întreg portfoliul de sisteme și echipamente high-tech disponibile în gama actuală Audi, precum comenzile vocale cu asistentul Alexa, furnizat de Amazon, sistem Wi-Fi HotSpot și acces la unele sisteme la distanță prin intermediul smartphone-ului.
Din versiunile incipiente Audi Q3 Sportback va oferi un spațiu similar la bord pentru pasagerii banchetei spate, dar și un confort îmbunătățit grație reglajelor scaunelor spate. Tot în versiunea entry-level a fost inclusă suspensia sport cu setări dinamice pentru servodirecție, ce vor rezulta într-o precizie mai bună în manevrare, în timp ce în cazul lui Q3 pentru aceste echipamente clienții vor avea de plătit adițional. Opțional este disponibilă suspensia adaptivă.
La momentul lansării Audi Q3 Sportback va fi disponibil doar cu două motorizări și, cum am menționat mai sus, ambele preluate de la varianta standard Q3. Versiunea 35 TDI are sub capotă unitatea turbodiesel de 2.0 litri, cu 150 CP la activ, iar varianta pe benzină este prezentată de motorizarea 45 TFSI, cu benzinar de 2.0 litri sub capotă, ce livrează 230 CP.
Ulterior lista motorizărilor va fi suplinită cu varianta incipientă pe benzină de 1.5 litri, cu 150 CP, și 2.0 litri, cu 190 CP. Va apărea și o motorizare turbodiesel de top, bazată pe aceeași unitate de 2.0 litri, care are la activ 190 CP. Standard SUV-ul se cuplează la cutia manuală cu 6 rapoarte, ce transmite cuplul doar pe puntea față, iar opțional este disponibilă cutia robotizată S tronic cu 7 rapoarte și sistemul de tracțiune integrală quattro.
Mai târziu în acest an Audi Q3 Sportback se va alătura variantei standard al SUV-ului compact la uzina germanilor din Ungaria. Vânzările vor demara în toamna acestui an, iar prețul de pornire în Germania va fi de 40,200 euro, cu o diferență de 1,600 euro comparativ cu versiunile standard. Dar trebuie să menționăm că diferența de preț este dictată nu doar de silueta mai atrăgătoare a caroseriei, dar și nuvelul de echipare ceva mai generos.
0
581
GALERIE FOTO (60 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!