Actualizarea habitaclului Lada 4x4 include un prim airbag în istoria modelului! Unul lateral, pentru şofer

17 Decembrie 2019, 09:02
Denis Godorozea
Ieri AvtoVAZ a publicat primele imagini şi informaţii despre actualizarea amplă a habitaclului offroader-ului clasic Lada 4x4. În comunicatul de presă oficial, însă, ruşii nu au pomenit despre apariţia unui prim airbag la interior, pentru prima dată în istoria modelului, iar prezenţa acestuia este trădată de inscripţia dedicată pe scaunul şoferului. De ce, însă, ruşii nu au oferit informaţii oficiale în acest sens? Motivul este pe cât de haios, pe atât de ruşinos.
De regulă, mai ales pe pieţele unde prezenţa unui pachet minim de airbag-uri nu este obligatorie, constructorii oferă aceste dispozitive de siguranţă pasivă contra plată sau standard, oferind doar două airbag-uri frontale, pentru şofer şi pasagerul faţă, integrate în volan şi, respectiv, în planşa de bord. Lada 4x4 devine, însă, primul model din istoria industriei auto care să ofere un airbag lateral doar pentru şofer, integrat în scaunul acestuia, pe când un airbag frontal pur şi simplu nu a putut fi integrat în volanul maşinii dezvoltate pe timpurile uniunii sovietice, nici măcar după câteva decenii.
Dar de ce a fost nevoie de un airbag lateral pentru şofer? În Rusia este obligatorie prezenţa sistemului de siguranţă GLONASS, un dispozitiv gen GPS, prin intermediul căruia cei de la bord pot apela la ajutorul serviciilor de urgenţă în cazuri excepţionale pe drum. Totodată, sistemul prevede un apel de urgenţă automatizat, care să fie aplicat atunci, când cei de la bord nu sunt în stare să apeleze desinestătător la serviciile de urgenţă, în cazul unui accident mai grav, de exemplu. Această funcţie, însă, poate fi acţionată doar după declanşarea unui airbag la interior, iar astfel acel airbag lateral de la bordul Lada 4x4 a fost inclus doar pentru a fi integrat cu sistemul GLONASS, mai puţin pentru un nivel de siguranţă sporit la bord.
0
2,478
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!