Apple CarPlay şi Android Auto mai periculoase decât şofatul în stare de ebrietate?

22 Martie 2020, 09:44
Denis Godorozea
Cercetătorii organizaţiei britanice IAM Road Smart au publicat un studiu, care atestă că utilizarea sistemelor Apple CarPlay, Android Auto şi în general sistemul multimedia cu ecran tactil la volan este cel puţin la fel de periculoasă precum şofatul în stare de ebrietate. Studiul a arătat, că timpul de reacţie în timpul utilizării aplicaţiilor şi gadget-urilor integrate pe ecranul multimedia este simţitor mai mare.
Organizaţia IAM Road Smart are o experienţă de peste 25 de ani în cercetări în domeniul siguranţei rutiere. Noul studiu a avut la bază un experiment sofisticat, în cadrul căruia şoferii erau plasaţi la volanul unui automobil virtual, cu sisteme şi ambianţă interioară asemănătoare SUV-ului Peugeot 3008. Experţii au simulat diverse situaţii care pot duce la extinderea timpului de reacţie a şoferului, precum utilizarea sistemului multimedia sau şofatul în stare de ebrietate. În cadrul testului cel din spatele volanului trebuia să acţioneze cât mai rapid un buton din spatele volanului în momentul apariţiei unui indicator de culoare roşie pe ecran.

În urma experimentului cercetătorii au constatat că viteza medie de reacţie în regim normal a unui şofer este de circa o secundă. Consumul de alcool în limitele admisibile prevăzute în legea Marii Britanii extinde timpul de reacţie cu 12%, pe când utilizarea sistemelor Apple CarPlay şi Android Auto extinde timpul cu până la 57% şi, respectiv, 53%! Experţii mai menţionează, că interacţionarea cu sistemul multimedia în baza comenzilor vocale nu îmbunătăţeşte prea mult situaţia.
Deci, ţinând cont de timpul mediu de reacţie de 1.0 secunde, infograficul de mai jos prezintă cât de mult se extinde timpul de reacţie în diverse condiţii:
— Concentraţia de alcool în aerul expirat în limitele admise legal în Marea Britanie — 12%;
— Consum de canabis — 21%
— Utilizarea gadget-urilor mobile prin comenzi vocale — 27%;
— Android Auto (doar comenzi vocale) — 30%;
— Taparea textului — 35%;
— Apple CarPlay (doar comenzi vocale) — 36%;
— Utilizarea smartphone-ului — 46%
— Android Auto (ecran tactil multimedia) — 53%;
— Apple CarPlay (ecran tactil multimedia) — 57%.

Ei bine, sistemele Apple CarPlay şi Android Auto au fost lansate pe automobile pentru a facilita utilizarea sistemelor devenite vitale în experienţa zilnică de condus. Menirea acestor sisteme este, bineînţeles, îmbunătăţirea siguranţei în trafic, însă uite că studiul publicat de britanici arată contrariul. Voi ce părere aveţi despre utilizarea acestor sisteme, dragi prieteni?
0
1,747
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!