Vânzările automobilelor noi s-au prăbuşit cu peste 50% în Europa din cauza pandemiei

9 Aprilie 2020, 12:06
Denis Godorozea
Luna martie s-a încheiat cu scăderi dramatice pentru economia ţărilor Europei de Vest, un exemplu în acest sens fiind prăbuşirea cu peste 50% a vânzărilor de automobile noi pe cele mai mari pieţe din regiune. Însă în contextul acestei crize de proporţii un segment de piaţă a reuşit, totuşi, să indice o dinamică pozitivă mai puţin aşteptată pe mai multe pieţe europene.
Cele mai mari pieţe auto din Europa de Vest tradiţional sunt cele din Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Spania — în mod normal în fiecare dintre aceste ţări vânzările auto lunare ajung la 100,000 unităţi comercializate, în timp ce anual totalurile depăşesc un milion de automobile vândute pe fiecare piaţă. Piaţa auto a fost, însă, grav afectată de pandemia de coronavirus, iar totalurile vânzărilor pentru luna martie prezintă o statistică alarmantă în acest sens.
Astfel, în Franţa luna martie s-a încheiat cu un declin al vânzărilor de peste 72%, comparativ cu luna martie a anului trecut — 62,668 automobile comercializate în martie 2020 contra celor peste 225 mii automobile comercializate în aceeaşi perioadă a anului 2019. Scăderea procentuală a pieţei germane nu este la fel de drastică — aproape 38% comparativ cu anul trecut, însă în cifre datele sunt la fel de alarmante: 215 mii automobile contra 345 mii automobile, deci diferenţa dintre ani este de peste 130 mii automobile. Cea mai dramatică scădere a fost raportată în Italia, unde piaţa auto s-a prăbuşit cu circa 85%, de la 194,500 automobile vândute în martie 2019 până la doar puţin peste 28,000 automobile vândute în martie 2020. Declinul pieţei spaniole a constituit aproape 70%, de la 122,600 unităţi la puţin peste 37,500 unităţi în acest an. Marea Britanie a menţinut poziţia de lider de vânzări în spaţiul Europei de Vest, cucerit şi în martie 2019, însă declinul de aproape 50% se face resimţit în în Regatul Unit — de la 458 mii automobile vândute în martie 2019 până la 254,600 vehicule comercializate în luna martie a acestui an. Tabloul deplin al vânzărilor pe pieţele Europei de Vest îl puteţi vedea în tabelul de mai jos, realizat de LMC Automotive: sunt indicate datele comparative şi diferenţa procentuală dintre lunile martie 2019/2020 şi rezultatele vânzărilor pentru primele 3 luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Există şi o dinamică pozitivă în tot acest tablou apocaliptic. Potrivit datelor statistice furnizate de principalele pieţe din Europa, pe fundalul crizei în rândul maşinilor echipate cu sisteme de propulsie tradiţionale, cele echipate cu sisteme de propulsie alternative au înregistrat o creştere spectaculoasă mai pe toate pieţele din regiune. De exemplu, în Germania maşinile 100% electrice au indicat o creştere a vânzărilor cu peste 56% în luna martie comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, totalul vânzărilor fiind de peste 10 mii electromobile.
Afară de electromobile, maşinile cu sisteme electrificate au indicat o creştere importantă — segmentul hibridelor clasice a încheiat luna martie cu un total de 28,735 unităţi comercializate (+62%), în timp ce segmentul modelelor plug-in hybrid a înregistrat o creştere fantastică de 208%, până la 9,426 unităţi comercializate. Datele indicate mai sus sunt valabile pentru piaţa germană, însă şi alte ţări din Europa de Vest prognozează totaluri îmbucurătoare în segment, precum în Franţa şi Marea Britanie. La acest capitol outsider-i rămân a fi pieţele din Italia şi Spania, care au înregistrat un declin inclusiv şi în segmentul maşinilor electrificate.
De altfel, vânzările vehiculelor electrificate şi 100% electrice vor continua să crească. De exemplu, o companie de leasing din Marea Britanie a realizat un sondaj în perioada pandemiei prin care a întrebat cetăţenii despre posibilitatea achiziţiei unui automobil electrificat în perioada de după criza pandemică. Studiul arată că circa 45% din respondenţi planifică să-şi schimbe automobilul cu motor cu combustie internă pe unul electrificat.
0
3,202
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!