22 de staţii de încărcare a automobilelor electrice din proiectul PNUD Moldova au fost lansate. Ce urmează?

15 Mai 2020, 10:38
Ilie Toma
Proiectul celor de la PNUD Moldova, prin care se susţine crearea infrastructurii naţionale de prize pentru încărcarea automobilelor electrice în Moldova, e unul aproape de sufletul nostru, or, şi maratoanele noastre cu electromobile au fost realizate cu sprijinul celor de la PNUD Moldova, unde am găsit aceeaşi încredere în dezvoltarea mobilităţii electrice în viitorul apropiat pe care o avem şi noi.
Ei bine, noi urmărim îndeaproape evoluţia lucrărilor la crearea acestei infrastructuri promise, care va număra nu puţin de 60 de prize electrice în toată ţara. Pandemia de coronavirus şi restricţiile asociate ei au încetinit vădit lucrurile, ba chiar au anulat şi inaugurarea oficială a primelor prize, care trebuia să aibă loc în martie, dar chiar şi aşa, munca pentru instalarea prizelor a continuat, iar astăzi sunt deja active 22 de prize electrice pe harta Moldovei, instalate în cadrul acestui proiect.

Aceste 22 de prize sunt localizate în Chişinău, Criuleni, Orhei, Bălţi, Soroca, Briceni, Anenii-Noi, Comrat, Cimişlia, Cahul şi alte localităţi din ţară. Harta lor poate fi văzută online pe site-ul companiei care efectuează instalarea.
Până la finele lunii mai vor mai fi activate alte 8 prize, iar pe parcursul verii — încă 30. Majoritatea unităţilor instalate au o putere cumulată de 44 kW, oferind câte două porturi AC Type 2 a câte 22 kW.

De asemenea, cei de la PNUD Moldova au lansat de curând un tender pentru următorul pas, care presupune şi instalarea a 3 prize fast charge DC, puterea unei asemenea staţii urmând a fi de 50-120 kW.

Mai multe despre tipurile de prize, specificul fiecăreia, dar şi avantajele utilizării lor, puteţi citi în relatările ultimei noastre expediţii electrice la drum lung, realizată tot în parteneriat cu PNUD Moldova — #ElectricUltraMaraton.
Între timp, noi promitem să vă ţinem informaţi despre evoluţia infrastructurii pentru încărcarea automobilelor electrice în Moldova, dar şi să organizăm noi experienţe proprii odată cu dezvoltarea acestei infrastructuri.
0
3,890
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!