General Motors renunţă la Nikola Badger! Cu un concurent mai puţin pentru Tesla Cybertruck

1 Decembrie 2020, 12:52
Denis Godorozea
Un nou start-up electric este pe cale de dispariţie în SUA. Este vorba despre compania Nikola, care se anunţa drept un proaspăt jucător pe piaţa electromobilelor, care-şi dorea să repete succesul Tesla şi să concureze cu Cybertruck în segmentul pick-up-urilor electrice şi cu Semi în segmentul camioanelor ecologice.
Din momentul fondării companiei în 2014 şi până în prezent, brandul Nikola părea unul dintre cele mai promiţătoare în fluxul imens de start-up-uri lansate în segmentul electromobilelor, iar asta datorită susţinerii obţinute din partea granzilor industriei auto. Astfel, în doar câţiva ani Nikola a încheiat acorduri de cooperare cu giganţi precum Iveco şi Bosch, iar în luna septembrie a acestui an cei de la General Motors s-au arătat interesaţi de pick-up-ul Badger, care să concureze direct cu Tesla Cybertruck.
În cadrul negocierilor, Nikola şi General Motors au stabilit că concernul va achiziţiona circa 11% din acţiunile start-up-ului, urmând ca părţile să dezvolte în comun pick-up-ul Badger, care deocamdată există doar pe schiţe. Însă cu doar câteva zile după ce în presă au fost dezvăluite planurile de cooperare, compania Hindenburg Research a lansat un raport privind analiza activităţii Nikola, în care a acuzat start-up-ul de escrocherie. În special, Hindensburg Research acuză că Nikola a păcălit investitorii şi a raportat brevete inexistente pentru tehnologii electrificate. Raportul a declanşat un scandal de proporţii în SUA, iar acum General Motors îşi anunţă retragerea din afacerea cu Nikola, fiind gata doar să le ofere propriile tehnologii cu pile de hidrogen contra cost.
Retragerea General Motors aproape că nu lasă şanse pentru offroader-ul electric Badger, or Nikola anunţa din start că proiectul va putea fi realizat doar în parteneriat cu un constructor auto experimentat. Totodată, tot mai incert pare viitorul companiei în segmentul camioanelor, unde Nikola are sprijinul Iveco şi Bosch, cu care planifică să înceapă producţia primului camion electric din 2021. Scandalul a avut un impact imediat şi la burse de valori, unde preţul acţiunilor Nikola s-a prăbuşit cu 26%.
0
1,832
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!