(VIDEO) Cum se descurcă clasicele ZIL 157 şi Ural 375 înaintând prin zăpezi de peste 1 metru prin Rusia

9 Martie 2021, 18:46
Ilie Toma
Au fost vremuri în care aceste camioane erau instrumentele supreme de înaintare prin condiţiile dificile ale Siberiei. Şi chiar dacă azi ele ne pot părea vechi şi poate neinteresante, adevărul e că, dacă ne detaşăm de stereotipuri şi privim la substratul lor mecanic, nu putem să nu recunoaştem că au existat şi în aceste camioane soluţii tehnice care le-au făcut capabile să-şi îndeplinească misiunile decenii la rând.
Zil 157, spre exemplu, a fost lansat în 1958, cu un motor de 104 CP pe atunci sub capotă! În acel an, aceasta părea o forţă uriaşă. Era vorba de un motor pe benzină, de 5.6 litri, cu 6 cilindri în linie. Iar la 4 ani distanţă de la startul producţiei motorul a fost actualizat la 109 CP.

Camionul avea 3 punţi şi tracţiune 6x6. Cutia de viteze era una manuală cu 5 trepte, dar exista şi demultiplicator de cuplu. Datorită roţilor relativ înguste, masei relativ moderate şi a tracţiunii integrale rezistente, aceste model a fost numit în scurt timp regele drumurilor accidentate. A fost atât de reuşit în construcţia sa, încât s-a produs până în 1994, ba chiar a mai fost pus în producţie cu licenţă şi în alte ţări, inclusiv în China.
Pe de altă parte, Ural 375 era un camion cu o construcţie similară de 3 axe şi tracţiune 6x6, dar fusese gândit pentru condiţii şi mai dure, militare chiar. Arborii cardanici sunt ridicaţi mai sus, maşina e mai lată pentru a putea transporta mai multă sarcină utilă, iar propulsia e asigurată de un motor V8 preluat de la cei de la ZIL — un 6.6 V8, ce livra tocmai 180 CP! Apropo, şi cuplul era generos, de 465 Nm! Şi acest camion s-a produs multe decenii la rând, până în 1992.

Camioanele astea consumau 45-60 de litri de benzină la sută dacă mergeau aşa, mai agale. Prin asemenea condiţii dificile pot depăşi uşor şi 80 litri la sută consum!
Ei bine, două canale populare de YouTube din Rusia au scos două asemenea exemplare la o escapadă comună de offroad prin pădurile Rusiei, la scurt timp după cele mai abundente ninsori pe care le-a avut acea regiune în ultimii ani. Zăpada depăşea aproape peste tot 1 metru adâncime, iar camioanele astea clasice au trebuit să înainteze prin ea. N-a fost foarte uşor, ba chiar cu provocări periculoase pe alocuri, inclusiv pentru unul din şoferi, dar şi aventura asta e parte din experienţă. Iar la finalul video-ului vine şi o escapadă cu tractorul turbo, despre care noi am mai scris anterior.
0
5,254
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!