(VIDEO) Maşini electrice sovietice, descoperite într-un garaj din Rusia: printre ele UAZ Buhanka electric şi RAF

8 Martie 2021, 18:07
Ilie Toma
Puţini ştiu, dar până şi constructorii auto sovietici au experimentat cu propulsia electrică, cândva, demult. Atunci când venea timpul unor evenimente speciale, unde era nevoie de etalarea unor idei vizionare, sau pur şi simplu când câte o echipă de ingineri dorea să nu rateze şansa de a explora un pic viitorul, se creau asemenea versiuni experimentale, care ajungeau repede a fi uitate de istorie.
Dar totuşi, unele s-au produs chiar şi în partide limitate. UAZ Buhanka electric, de exemplu, s-a perfecţionat conceptual în câteva iteraţii, din cauză că nu prea era loc unde să se monteze bateriile. Într-un final acestea au fost încorporate în compartimentul de încărcare, ocupând jumătate din spaţiul său. A ieşit o maşină total nepractică, produsă în 65 de exemplare!
Acest UAZ electric avea motor electric cu curent alternativ, dar acesta era montat dedesubt, între axe, compromiţând garda la sol aproape total. El punea în mişcare doar puntea spate, deci adio şi tracţiune integrală. Iar bateriile uriaşe de 700 kg greutate îi asigurau o autonomie de maxim 70 km.
Cea mai nostimă parte e că inginerii care au creat acest UAZ au înţeles că dacă pun un sistem de încălzire a habitaclului, care să consume şi el din baterie, vor compromite cu totul autonomia. Aşa că eu pus o sobă autonomă de pe ZAZ, care funcţionează cu benzină, pe baza unui motor mic, pe benzină, evident. Aşa că au făcut şi o mică ţeavă de eşapament de lângă roata dreaptă! Genial!
Istoria RAF-ului electric e legată de olimpiada din anul 1980, iar crearea ei a fost motivată anume de necesitatea ca această să circule în apropiere de sportivii care alergau, fără a-i intoxica cu gaze de eşapament. Aici însă maşina fusese gândite cu nişte seturi de baterii detaşabile, care puteau fi scoase şi schimbate în timpul zilei cu altele noi, încărcate. Se zice că un asemenea RAF putea accelera până la 30 km/h şi avea o autonomie de până la 100 km/h. Pe urmă s-au creat ediţii de până la 50 km/h şi chiar s-a experimentat cu un RAF cu panouri fotovoltaice!
Şi în fine, mai exista şi un Moskvich pick-up electric, derivat din modelul 2141, numit 2335 E1. Acest pick-up electric sovietic putea prinde 80 km/h, putea lua la bord până la 400 kg, iar autonomia era de 100 km la gol şi mult mai puţin dacă era plin.
În fine, vedeţi mai jos un video nostim, publicat de un popular canal de YouTube din Rusia, în care toate aceste 3 modele electrice sunt descoperite şi studiate minuţios, cu o doză bună de umor. Puteţi include şi subtitre cu traducere automată.
0
12,516
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!