Premieră: Opel Manta revine în formă de un coupe electric cu design retro

19 Mai 2021, 13:01
Denis Godorozea
Opel a dezvăluit oficial noua interpretare a coupe-ului clasic Manta. Modelul revine într-o formă electrică, cu numele Manta GSe ElektroMod Coupe. Premiera este dedicată celor 50 de ani de la apariţia primei generaţii Manta, dar şi lansării oficiale a departamentului de performanţă GSe sub aripa constructorului german — ulterior aşa nume vor purta sportivele cu sigla Opel.
Deocamdată Manta debutează în formă de concept, dar acesta pare a fi foarte apropiat de o variantă de serie, având design ce combină formele clasicului Manta cu actualul limbaj stilistic Opel, conceput cu câţiva ani mai devreme, când Opel ajungea sub aripa concernului francez PSA Peugeot Citroen, acum parte a gigantului Stellantis, în urma fuziunii cu FCA FIAT-Chrysler.
Chiar dacă e un prototip fără careva planuri exacte de lansare în producţia de serie, cei de la Opel au dezvăluit caracteristicile conceptului Manta GSe ElektroMod Coupe aproape în totalitate. Astfel, coupe-ul este echipat cu un singur motor electric de 147 CP şi 225 Nm, ce pune în mişcare exclusiv roţile punţii spate.
Motorul electric este alimentat de un set de baterii cu o capacitate de doar 31 kWh, ce promite autonomii maxime de până la 200 km. Ei bine, ţinând cont de dimensiunile şi poziţionarea pe piaţă a maşinii, această autonomie pare suficientă, în special dacă ar avea vreun impact pozitiv asupra preţului final al unei eventuale versiuni de serie. Un alt beneficiu este timpul redus pentru încărcare — până la 4 ore, potrivit informaţiilor oficiale.
O altă curiozitate despre acest Manta GSe ElektroMod Coupe este transmisia manuală cu 4 rapoarte, anunţată de germani, dar fără prea multe detalii despre modul ei de funcţionare. Fireşte, dat fiind substratul tehnic electric, Manta este lipsit de toate dificultăţile şi neajunsurile unei cutii manuale pe un sistem de propulsie tradiţional, dar în schimb oferă experienţe mai interesante celui din spatele volanului, fiind prezent şi un levier clasic cu 4+1 rapoarte pe tunelul central. Totodată, acesta poate fi neglijat în totalitate, fiind disponibil un mod de rulare automat.
Deocamdată Opel nu vorbeşte despre soarta ulterioară a conceptului Manta GSe. Iniţial acesta a fost construit într-un singur exemplar ce-şi va regăsi ulterior locul într-un muzeu german, dar în cazul unui interes sporit din partea publicului compania ar putea lua în calcul şi lansarea de serie, ţinând cont de substratul tehnic atât de apropiat de un electromobil de serie.
0
1,902
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!