Chişinău: cum arată insuliţa de siguranţă pentru pietoni la doar o săptămână distanţă

17 Iulie 2021, 08:47
Redacţia PiataAuto.md
Doar o săptămână a trecut de la anunţul activiştilor din organizaţia Oraşul pentru Oameni despre amenajarea primei insuliţe de siguranţă pentru pietoni, pe strada Hristo Botev din Chişinău. Activiştii au menţionat atunci că ceea ce nu fac autorităţile capitalei, au decis să facă ei.
Foto: aşa arăta insula de siguranţă acum o săptămână, când a fost amenajată

Motivul instalării a fost un accident recent la acea trecere de pietoni, unde o adolescentă fusese rănită. O săptămână în urmă, noi spuneam că insulele de siguranţă sunt o soluţie necesară, care şi-a demonstrat efectul în multe oraşe cu infrastructură maturizată din lume, dar mai spuneam şi că aşa cum a fost ea aplicată în Chişinău, fără vreo construcţie, doar cu linii desenate pe asfalt şi cu două indicatoare, e sortită din start eşecului, mai ales că nici marcajul trecerii propriu-zise de pietoni nu e vizibil.
Foto: aşa arăta insula de siguranţă acum o săptămână, când a fost amenajată

Acum, la doar o săptămână distanţă, am mers să vedem cum arată insuliţa despre care vorbeam.
Foto: aşa arată insula de siguranţă azi, la o săptămână distanţă

Arată penibil, la drept vorbind. Nu mai există nici urme de conuri au indicatoare, au rămas doar marcajele, iar vopseaua cu care sunt aplicate este deja pe jumătate ştearsă. La doar o săptămână distanţă!
Şi întrucât lipsesc indicatoarele rutiere, iar conturul insulei imaginare abia se vede, foarte puţin şoferi observă insula sau o observă prea târziu, aşa că unul din doi o şi traversează cu automobilul. La etapa asta ea deja nu oferă nici o protecţie suplimentară pentru pieton, iar dacă un pieton ar opri aici la mijloc de drum ar fi mai degrabă expus unui pericol suplimentar, decât protejat, aşa cum ar fi fost scopul iniţial.
Iniţiativa activiştilor a fost bună cu siguranţă. Dar executarea ei a fost chiar mai de proastă calitate decât ceea ce fac autorităţile uneori prin oraş şi e supus criticii. Şi e păcat, pentru că ar fi trebuit să avem un exemplu de urmat aici. Deocamdată, dacă ajungi în rol de pieton pe aici, îţi recomandăm, pentru siguranţa ta, să nu mizezi pe această insuliţă imaginară şi pe protecţia ei, la fel de imaginară.
0
2,319
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!