Poliţia din Germania face apel către cei care au părinţi în etate, să-i urmărească dacă mai pot conduce bine

30 Iulie 2021, 16:44
Redacţia PiataAuto.md
Spre deosebire de Moldova şi România, unde şoferii sunt obligaţi să-şi înnoiască permisul de conducere o dată la 10 ani, dând şi un examen medical odată cu asta, în Germania nu există un examen medical periodic pentru cei ce deţin permis de conducere, care le-ar verifica o dată în câţiva ani capacităţile fizice de a conduce. De mai multă vreme, se considera un drept să poţi conduce până la orice vârstă vei dori, iar dacă nu vei putea la un moment dat, probabil bunul simţ te va determina să nu mai urci la volan. Aşa că toate permisele emise până în anul 2013 pentru localnici au valabilitate nelimitată în timp, abia cele mai noi fiind eliberate pe un termen limitat.
Dar, săptămâna asta o bătrânică de 96 de ani a provocat un accident neîndemânatic în Hersbruck, încurcând pur şi simplu treapta 1 a cutiei de viteze cu cea de marşarier. Confuză de ce a făcut şi cu o reacţie lentă, bătrânică a lovit un perete din faţa sa, pe care l-a spart, apoi a mişcat un pavilion dintr-o grădină până când maşina a oprit într-un final, în mijlocul grădinii, după ce a provocat daune de circa 2,500 euro. Femeia nu fusese rănită, dar poliţiştii veniţi la locul accidentului au constatat că ea n-ar fi trebuit să conducă, întrucât starea ei e departe de reacţiile necesare unui şofer. Din fericire, de această dată în calea femeii n-a fost vreun pieton şi nimeni n-a fost rănit.

Şi pentru că legea nu le permite poliţiştilor să le interzică oamenilor să conducă pe criterii de bătrâneţe şi nici să-i supună selectiv unor examene medicale, poliţia din Germania a făcut un apel oarecum neobişnuit şi chiar controversat, care a născut comentarii contradictorii în rândurile publicului. Apelul a fost făcut către copiii bătrânilor, adică adulţii care au părinţi în etate. Practic, poliţia i-a îndemnat pe adulţii, care au părinţi în vârstă înaintată, să încerce a călători cu ei în maşină şi să le urmărească reacţiile. Le-a dat chiar şi sfaturi detaliate: să atragă atenţia la cât de repede îşi schimbă privirea spre diferite puncte din vizorul pe care-l au în faţă, la cât de bine aud şi chiar la cât de bine reacţionează la pericole din trafic. Şi le-a mai spus că o eventuală creştere a numărului de amenzi şi avertizări pe care le-ar putea primi bătrânii, ar putea indica de asemenea o scădere a capacităţii lor de condus. Mai mult ca atât, poliţia i-a prevenit pe cei care ar trebui să-i urmărească să nu aducă subiectul în discuţie, întrucât tema abilităţii de a conduce e foarte sensibilă pentru bătrâni, aşa că practic i-a chemat pe oameni să fie un soi de spioni taciţi ai propriilor părinţi în estimarea capacităţilor de condus ale acestora.
Unii oameni au aplaudat aceste sfaturi şi acest apel, plângându-se că prea mulţi şoferi de vârstă înaintată mai conduc pe şosele. Alţii, însă, au acuzat că apelul poliţiei e unul deplasat, punându-i pe ei să aibă de-a face cu subiecte sensibile în locul autorităţilor, şi trezind amintiri neplăcute din trecut când germanii erau îndemnaţi să-şi denunţe propriile rude pentru binele declarat al ţării.

Tu ce părere ai, este apelul poliţiei din Germania unul motivat şi justificat, sau ţi se pare nepotrivit? Ce părere ai de fenomenul condusului până la o vârstă foarte înaintată, poate chiar nelimitată?
0
23,770
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!