Asta e motocicleta electrică, produsă la 180 km de Chişinău, în Ucraina

6 Octombrie 2021, 11:38
Redacţia PiataAuto.md
Cu ceva timp în urmă scriam despre experienţa unui moldovean cu o motocicletă produsă în Ucraina, de marcă Geon. Era o motocicletă cu motor tradiţional, dar era curios că se producea în Odessa şi că avea un design în stil Scrambler. Şi cu acea ocazie am putut să descoperim că de curând, ucrainenii au început a produce şi o motocicletă electrică, tot cu design în stil scrambler, dar pe care au botezat-o cu un joc de litere şi cuvinte — Scramper, unde partea a doua a cuvântului vine de la Amper.
Ei bine, pe noi ne-a intrigat şi faptul că această motocicletă se produce la vecinii noştri din Ucraina, dar şi ambiţia ucrainenilor de a încerca să iasă pe piaţa europeană cu acest model electric. Aşa că am vrut să aflăm mai mult despre parametrii tehnici ai lui Geon Scamper.
Aşadar, motocicleta e alimentată de la o baterie de origine LG, de tip litiu ion, de 8.82 kWh. Ea ar trebui să fie suficientă pentru a oferi o autonomie de până la 160 km în mediul urban, şi de minim 110 km dacă se va circula cu viteza de 125 km/h. O rulare mai relaxată de traseu, cu o medie de 85 km/h, ar trebui să asigure circa 135-145 km autonomie. Diferenţa nu e foarte mare pentru că motocicleta are o cutie de viteze cu 4 trepte, similară uneia cu motor obişnuit, fapt care face ca electromotorul să fie turat mai lejer.
Totuşi, procesul de încărcare nu va fi unul foarte rapid, motocicleta putând lua doar 3.3 kWh, ceea ce înseamnă un timp de încărcare completă de până la 3 ore.
Motorul electric e unul de 15.8 kW, adică 21.5 CP, livrând şi un cuplu de 186 Nm. Acceleraţia de la 0 la 100 km/h durează doar 6.0 secunde, aşa că motocicleta electrică ucraineană nu e deloc lentă. Viteza maximă a modelului e de 130 km/h.
Producţia de serie limitată a noului Geon Scramper a început abia acum o săptămână. Preţurile vor depinde în fiecare ţară de taxele de import, însă, fără a lua în calcul eventuale subvenţii, preţul-ţintă anunţat de cei de la Geon ar fi de circa 6,000 dolari. În UE această motocicletă va putea fi vândută doar după finalizarea procesului de omologare, la care producătorul ucrainean abia a aplicat de curând.
1
6,454
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!