(VIDEO) Mecanicii îşi spun părerea din experienţă dacă Porsche Cayenne din generaţia a doua e un SUV cu adevărat bun

27 Octombrie 2021, 19:48
Redacţia PiataAuto.md
Porsche s-a mândrit întotdeauna cu o atenţie superlativă la detalii, şi nu doar la cele de design, ci mai ales la cele de inginerie, nu în zadar compania se mai autodefineşte şi azi în primul rând ca un producător de inginerie în mişcare. Dar cum stau lucrurile atunci când cel mai popular produs de cândva — SUV-ul Cayenne — ajunge la etapa în care devine o maşină la mâna a doua? Este el oare o demonstraţie a ingineriei bine gândite, chiar dacă e construit pe o platformă comună cu VW Touareg, sau dimpotrivă, e un exemplu clar că oamenii plătesc mai scump pe el doar pentru emblema de pe capotă?
Mecanicii canalului de YouTube pe care-l mai cităm uneori au făcut acum o radiografie completă, din experienţă, a celei de-a doua generaţii de Porsche Cayenne, care, de ani buni nu mai poate fi cumpărată decât ca maşină la mâna a doua, iar primele exemplare au ajuns să aibă vârste şi parcursuri onorabile deja. Aşadar, ce probleme sunt cunoscute, cât de grave sunt acestea, care din ele pot fi prevenite?

Caroseria e vopsită foarte bine, în esenţă. O atenţie sporită trebuie oferită la scurgerile prevăzute din zona parbrizului spre arcurile roţilor faţă. Interiorul e unul din cele mai bine asamblate dintre toate modelele produse în acea istorie, zic mecanicii. Chiar şi pe drumuri rele, habitaclul nu denotă niciodată sunete de scârţâit, cu excepţia unui capac de pe partea superioară a planşei, care se rezolvă uşor.
Motoarele pe benzină au la bază o construcţie comună, foarte reuşită, dar pretenţioasă la calitatea corectă a uleiului. În trecut, pe prima generaţie, aceste motoare erau şi mai pretenţioase, inclusiv la combustibil. Generaţia a doua a fost perfecţionată pentru mai multă rezistenţă la alternările acestor factori, dar exploatare cu benzină de calitate şi schimbare la timp de uleiuri originale înlătură o mare parte din posibilele probleme. În anumiţi ani de fabricaţie au mai existat probleme cu module de schimbare a fazelor, dar şi mici conducte. Mai exista un motor de 3.6 litri de origine VW, care s-a dovedit a fi şi mai fiabil.

De asemenea, toate diesel-urile au fost tot de origine VW, şi s-au dovedit a fi de asemenea durabile în timp. Practic, acestea nu au defecte cronice, necesitând doar mentenanţă corectă şi atât, fapt care au şi motivat mecanicii să vorbească atât de mult de bine despre Cayenne, or, în părţile Europei de Est, motorizările diesel erau cele mai populare.
Puţini ştiu, dar cutiile de viteze instalate pe acest Cayenne erau de origine japoneză, produse de Aisin. Acestea aveau 6 sau 8 trepte, construcţie clasică, cu convertor de cuplu şi sunt şi azi un exemplu al uneia dintre cele mai bune şi fiabile cutii automate din câte s-au inventat vreodată. Şoferii care schimbă uleiul în cutie odată la 40-50 mii km, pot ajunge să exploateze aceste transmisii şi 500 mii km fără vreo reparaţie la ele!

Cutia de transfer poate fi una mai simplă şi mai fiabilă, de tip Torsen, sau una multidisc, care e mai sensibilă şi are elemente care se uzează mai repede, necesitând atenţie sporită şi înlocuire mai timpurie.
Suspensia pneumatică e neobişnuit de durabilă şi ea, de obicei chiar şi pe drumuri rele primele intervenţii venind după 100 mii km.

În final, verdictul mecanicilor e că această generaţie de Porsche Cayenne e unul din cele mai bine proiectate modele pe care-l poţi cumpăra la mâna a doua şi respectă definiţia clasică de ingineria şi fiabilitate germană.

Vezi mai jos părerile detaliate, poţi include subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
0
11,236
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!