Sistemele de verificare a alcoolemiei înainte de condus vor deveni obligatorii în maşinile noi vândute în SUA

12 Noiembrie 2021, 11:21
Redacţia PiataAuto.md
De mai mult timp se tot discută despre sisteme de siguranţă, instalate pe automobile, care ar interzice şoferilor în stare de ebrietate să conducă. Asemenea sisteme, într-o formă sau alta au fost instalate şi mai există pe unele tipuri de vehicule, în unele ţări, şi presupun în esenţă suflarea într-un etilotest, ca acesta din urmă să permită pornirea motorului doar în cazul unei alcoolemii nule. În SUA, însă, se pregăteşte obligativitatea producătorilor auto de a instala sisteme cu acelaşi scop pe toate automobilele vândute noi.
Măsura se conţine în planul major de infrastructură al SUA, care a fost aprobat de Congres şi aşteaptă doar promulgarea din partea preşedintelui Biden. Planul conţine în mare marte viziunea de reparaţie şi construire a tot soiul de elemente de infrastructură, de la poduri şi drumuri până la căi ferate, sau telecomunicaţii, care ar trebui să aducă o mare actualizare de infrastructură a SUA. Printre acele planuri s-au strecurat şi elemente de siguranţă pentru viitorul transporturilor, iar în secţiunea 24220 a documentului legislativ se conţine şi viziunea pentru eradicarea accidentelor şi deceselor produse de şoferii în stare de ebrietate. În prezent, circa 1/3 din decesele în accidentele produse pe autostrăzi din SUA sunt provocate de şoferi băuţi, numărul acestora fiind de 10,142 în anul 2019, de exemplu.
Prin urmare, având aceste statistici, legea va impune autoritatea de siguranţă din SUA să implementeze obligativitatea sistemelor avansate permit depistarea stării de ebrietate a şoferului şi previn automobilul de la a fi condus de un asemenea şofer. Prin urmare, planurile SUA nu stipulează ce tip de sistem urmează a fi folosit, deci nu e neapărat să vedem un etilotest. S-ar putea la fel de bine să vedem sisteme ce monitorizează dilatarea pupilelor, coordonarea mişcărilor, sau orice alţi parametri medicali, din care se poate deduce starea de ebrietate. Şi asta pentru că etilotestul poate fi teoretic păcălit uşor dacă altcineva suflă în el.

Obligativitatea de care vorbim urmează a fi implementată în SUA nu mai devreme de peste 10 ani, lăsând astfel timp pentru pregătirea tehnologiilor şi integrarea lor în viitoarele generaţii de automobile.
0
2,815
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!