(VIDEO) Acesta e primul camion electric Scania de 64 tone împreună cu remorca, pus pe drumurile cu zăpadă din Suedia

8 Februarie 2022, 15:52
Redacţia PiataAuto.md
Scania are deja modele de camioane pur electrice pe care le vinde în unele ţări ale lumii de mai bine de un an încoace, dar acest camion e special prin clasa sa diferită de greutate, mult mai mare decât standardul obişnuit. Practic, e primul camion electric Scania adaptat pentru o masă totală de 64 de tone împreună cu remorca sa şi a fost pus de curând pe drumurile din nordul Suediei.
Camionul a fost creat la comanda specială a unei companii din industria chimică, numită Wibax, fiind derivat din modelul Scania 25B, unul pur electric, cu energie stocată în baterii. Cei de la Wibax aveau nevoie de un camion cu cisternă uriaşă, care ar face trasee de doar 80 km distanţă dus şi alţi 80 km întors, între două localităţi — Pitea şi Skelleftea — din nordul Suediei, aproape de linia Cercului Polar.
Pentru că depăşeşte obişnuitul standard de 40 de tone, cei de la Scania menţionează că au montat electromotoare semnificativ mai puternice pe acest motor, însă, pentru că e vorba de un singur exemplar calificat deocamdată ca şi experimental, nu divulgă puterea exactă. Ştim, însă, că un camion 25P standard livrează 313 CP standard şi 400 CP putere maximă, cu un cuplu de 1,300 Nm standard şi 2,200 Nm maxim. Putem deduce, deci, că noul camion de 64 tone are parametri simţitor mai mari de atât.
Nu se spune nimic nici despre capacitatea bateriilor, dar un camion standard are 165 kWh sau un pachet mai mare de 300 kWh, dacă optează pentru ampatament mărit, ca acestea să încapă, caz în care are o autonomie asigurată de 250 km. În acest caz vorbim de un camion cu 3 axe, însă cu ampatament normal, dar cel mai probabil inginerii Scania au montat baterii cu densitate energetică mai mare pe acest camion experimental, pentru a-i asigura o autonomie de 200-240 km/h, pentru a putea face faţă unei rute complete de 160 km dus-întors, chiar şi în condiţii de iarnă.
Camionul operează deja de aproape două luni pe parcursul acestei ierni, iar cei de la Scania vor monitoriza în permanenţă cum decurge exploatarea primului lor camion electric de 64 tone, urmând să mai recurgă la mici adaptări, înainte de a anunţa că pot livra oricui asemenea camioane electrice.
Cei de la Scania au publicat şi un scurt video, în care noul camion electric înaintează pe drumurile acoperite cu zăpadă din nordul Suediei.
0
28,599
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!