(VIDEO) Depăşirea vitezei cu mai mult de 70 km/h te poate lăsa pieton pentru 120 zile în România

1 Februarie 2022, 08:54
Redacţia PiataAuto.md
În România de curând au intrat în vigoare noi modificări la Codul Rutier, cele mai importante modificări vizând introducerea pedepselor şi definirea condusului agresiv, dar şi pedepsirea mai dură a depăşirilor mari de viteză. Daniel Zontea, unul din poliţişti cei mai activi pe reţelele sociale din România, a publicat un video explicativ, în care enunţă clar prin ce sunt mai dure noile pedepse pentru vitezele mari, faţă de situaţia anterioară.
Astfel, înainte de ultimele modificări, depăşirile de viteză de peste 70 km/h faţă de limita legală se soldau cu sancţiune de la 9 la 20 de puncte de amendă, cu posibilitatea achitării în jumătate din minimul de sancţiune în termen de 15 zile, adică 652.50 lei, iar pe lângă asta se mai aplica şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, deci efectiv se ridica permisul de conducere. Însă, în locul permisului se elibera o dovadă înlocuitoare a permisului cu drept de circulaţie de 15 zile, ceea ce permitea şoferului să-şi continue drumul şi eventual să conteste sau să achite amenda. Termenul de 90 de zile de suspendare putea fi scurtat dacă şoferul era de acord să susţină un examen auto, în anumite condiţii de eligibilitate.
Acum, însă, în noua redacţie a codului rutier, încălcările de viteză de peste 70 km/h se lasă cu ridicarea imediată a permisului de conducere, fără eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de circulaţie, ceea ce înseamnă că din clipa imediat următoare şoferul nu va mai putea conduce maşina sa. Prin urmare, fie va apela la ajutorul altcuiva, care ar putea urca la volan, fie va trebui să-şi transporte maşina pe o platformă la o parcare, fapt valabil atât pentru cetăţenii României, cât şi pentru şoferii aflaţi în tranzit. De asemenea, noua lege prevede că perioada de suspendare a permisului a fost majorată de la 90 la 120 zile, şi ea nu mai poate fi scurtată sub nicio formă. Deci, acel şofer va rămâne cu siguranţă pieton pentru 120 zile exact, fără vreo cale legală de a scurta durata.

Vezi mai jos video-ul explicativ al poliţistului din România.
0
2,856
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!