(VIDEO) Un fotograf din Chişinău a creat peste 300 imagini cu ajutorul unui camion cu scară şi platformă, incluse într-o carte dedicată oraşului

3 Februarie 2022, 09:12
Ilie Toma
La ce folosesc de obicei bătrânele camioane GAZ, pe care le mai are regia Lumteh din capitală, cea responsabilă de administrarea şi mentenanţa iluminatului public? De obicei, pentru tot soiul de lucrări la înălţime — schimbări de becuri, instalare de altele noi ca parte a reparaţiilor de străzi, scoatere şi instalare de decoruri, uneori şi lucru la elemente de semnalizare rutieră. Dar un fotograf din Chişinău, pe nume Alexandru Chiriac, s-a gândit să le folosească într-un mod neobişnuit, creând peste 300 de fotografii ale întregului oraş cu ajutorul lor, pe care le-a inclus acum într-o carte dedicată Chişinăului.
Alexandru fotografiază oraşul de 15 ani încoace şi, după cum spune chiar el, a crescut şi s-a maturizat împreună cu el. De ceva timp încoace, însă, Alexandru a muncit la crearea acestor 300 de fotografii incluse în prima carte reprezentativă a oraşului, publicată în ultimii 30 de ani. Alexandru a ales edificii renumite ale Chişinău, din absolut toate sectoarele, pe multe din ele fotografiindu-le inclusiv noapte.
Platforma camionului l-a ajutat să aibă o perspectivă de la înălţime pentru imaginile sale, care asigură un caracter epic acestora. Mulţi ar putea spune că ar fi fost mult mai ieftin de folosit o dronă modernă, şi probabil ar fi adevărat, doar că multe din imaginile fotografului sunt cu expunere lungă, iar menţinerea dronei într-un punct fix atât de mult timp e uneori dificilă. Crearea unei imagini poate dura până la o oră! În fine, totul ţine parte de procesul de creaţie, aşa cum l-a văzut autorul său, iar rezultatul e unul notabil.
Producţia şi editarea cărţii a fost susţinută de Primăria Chişinău, ca parte de susţinere a unor iniţiative din partea cetăţenilor. Din finanţarea acordată de primărie, au fost editare 150 exemplare ale cărţii, care vor fi repartizate către instituţiile educaţionale din Chişinău şi către bibliotecile municipale. Vezi mai jos un video în care fotograful vorbeşte despre creaţia sa.
0
1,559
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!