Cotaţiile internaţionale ale petrolului scad continuu, în Moldova ANRE anunţă noi creşteri de preţuri la carburanţi

15 Martie 2022, 14:33
Redacţia PiataAuto.md
Săptămâna trecută, pe fundalul anunţării unui val de sancţiuni îndreptate spre Rusia, în contextul războiului din Ucraina, asistam cu toţi la o creştere masivă a cotaţiilor la petrol pe pieţele internaţionale, şi totodată la salturi imense de preţ pe piaţa internă a Moldova. La 9 martie, de exemplu, ANRE a anunţat că în ziua următoare benzina se scumpea cu 1 leu, iar motorina cu aproape 2 lei. Iar după acel salt imens, scumpirile au continuat cu salturi mai mici, dar totalizând încă aproape 1 leu la benzină şi încă aproape 2 lei la diesel. Paradoxul e că între timp, cotaţiile internaţionale au scăzut simţitor, ajungând la cel mai jos nivel din ultimele două săptămâni, însă în Moldova ANRE continuă să seteze preţuri plafonate tot mai mari de la o zi la alta, inclusiv azi.
Aşadar, azi noile preţuri plafon, valabile mâine, sunt de 27.72 lei pentru un litru de benzină (+0.13 lei faţă de azi) şi 26.91 lei pentru un litru de motorină (+0.28 lei faţă de azi). Pentru comparaţie, în ziua de 10 martie, după saltul masiv, preţurile erau de 26.68 lei/litru de benzină şi de 25.02 lei/litru de motorină. La 9 martie, preţurile erau de 25.69 lei/litru de benzină şi de 23.11 lei/litru de motorină. Deci, în doar o săptămână, comparând preţul de la 9 martie versus cel de mâine, 16 martie, preţul la benzină a crescut de la 25.69 la 27.72 lei per litru de benzină (+2.03 lei), iar la motorină de la 23.11 la 26.91 lei (+3.80 lei).
Am contactat ANRE pentru a încerca să obţinem o explicaţie oficială a acestui fenomen. Răspunsul a fost formulat într-un comunicat de presă, în care ANRE explică, în esenţă, că preţul se formează după valorile medii ale cotaţiilor Platts pentru 14 zile anterioare efectuării calcului, nu la ziua curentă, la care se mai adaugă deja obişnuitele accize şi taxe. Cu alte cuvinte, ni se sugerează că există o scuză oficială pentru o întârziere de 14 zile la ajustarea preţului în jos, sau de cel puţin 7 zile, dacă să gândim în termenii de generare a unei medii de preţ. La întrebarea de ce nu se practică o asemenea întârziere şi la majorările de preţ, cei de la ANRE n-au putut oferi un răspuns exact, făcând trimitere la acelaşi comunicat şi menţionând că şi la majorare s-ar respecta aceeaşi procedură. În comunicatul său, ANRE mai menţionează că preţurile actuale sunt corecte şi transparente, şi că valul de scăderi pe pieţele internaţionale va fi reflectat în următoarele zile şi pe piaţa din Moldova.
La ora redactării acestui articol, cotaţiile internaţionale ale petrolului, erau de sub 100 dolari pe baril — 99.56 USD pentru Brent şi 95.36 pentru WTI Crude, în scădere cu 6.87% şi, respectiv, cu 7.43%.
0
2,131
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!