Tesla a activat baterii Megapack în Alaska, la temperaturi joase, pentru a reduce dependenţa de gaz în producţia electricităţii

2 Martie 2022, 14:51
Redacţia PiataAuto.md
Pe lângă faptul că produce cele mai populare automobile electrice din lume, Tesla mai are o ramură importantă a activităţii sale, legată atât de baterii pentru case particulare, cât şi de seturi uriaşe, la scară industrială, a unor baterii ce arată ca nişte containere mari. Aceste seturi mari de baterii sunt gândite ca o soluţie de a stoca energia alături de staţii de producere a electricităţii, iar astfel să ofere continuitatea livrării de electricitate fără a suprasolicita ritmul. Mai simplu fiind spus, de exemplu o staţie ce produce electricitate pe bază solară poate stoca electricitate pe timpul zilei şi o livra pe timpul nopţii, sau pur şi simplu îşi poate menţine ritmul de producţie neschimbat în orele de solicitare maximă, diferenţa fiind asigurată din aceste baterii.
Chiar şi la staţiile ce operează pe combustibili fosili, problema e una foarte importantă, ori, de obicei cererea creşte brusc la orele serii şi e mai redusă la orele nopţii sau în timpul zilei. Iar aceste variaţii bruşte de cerere impun staţiile să-şi ajusteze ritmul de producţie a electricităţii, iar fiecare ajustare generează de obicei şi pierderi de randament. Teoretic, cel mai eficient ar fi dacă producţia ar fi practic constantă, surplusul fiind stocat în baterii pe timpul zilei şi luat de acolo în timpul serii. O funcţionare constantă a unei staţii chiar şi pe bază de gaz aduce o sporire enormă a eficienţei. Iar pe lângă asta, în unele regiuni mai îndepărtate există aşa-numite staţii de vârf, care se activează suplimentar doar când staţiile principale nu fac faţă. Problema că aceste staţii suplimentare sunt şi mai puţin eficiente şi ecologice, consumând mult pentru producţia unui mic surplus de electricitate.
Ei bine, şi după ce Elon Musk a implementat deja proiecte de succes cu bateriile sale la scară industrială în Australia, cei din Alaska îl aşteptau încă din 2019 cu o soluţie şi pentru problemele lor. Alaska e o regiune cu climă rece şi cu puţin soare în timpul iernii, dar cu un consum mai mare exact în acea perioadă, iar asta face ca pe timp de iarnă producţia de la staţiile mai mari dinspre centrul continentului să fie adeseori insuficientă. În special, proiectul lui Musk era aşteptat pe peninsula Kenai din Alaska, unde temperaturile în aceată perioadă ajung adeseori până la -30 sau chiar -35 grade Celsius, iar solicitările mari de reţea sunt acoperite prin turbine de gaz, mari consumatoare de combustibili fosili.
Şi iată că soluţia a venit în sfârşit acum, în 2022. Tesla a anunţat că a instalat pe peninsulă, în cadrul facilităţilor distribuitorului local de electricitate, un set de 37 baterii Megapack, fiecare de mărimea unui container. Fiecare Megapack are o capacitate de stocare de 3 MWh şi un invertor de 1.5 MWh. Capacitatea totală e de 111 MWh, dintre care 93 MWh vor fi utilizabile. Proiectul lansat acum în Alaska e curios şi prin faptul că bateriile Tesla vor trebui să opereze la temperaturi atât de scăzute. Odată cu lansarea lui, însă, se aşteaptă o scădere substanţială a consumului de gaz în această regiune din Alaska şi o reducere la minim a necesităţii funcţionării turbinelor de gaz pentru generarea electricităţii.
0
12,704
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!