(VIDEO) Acesta e Lotus Emira, supercar-ul care poate avea un motor de doar 2.0 litri, de pe Mercedes-AMG A-Class sau unul V6 de Toyota

20 Martie 2022, 12:44
Redacţia PiataAuto.md
Lotus Emira e cel mai nou model al legendarei mărci britanice, dar e totodată şi ultimul lor model, care se mai lansează cu motoare cu ardere internă. După el, vor urma doar modele electrice, cu multe planuri de diversificare a gamei. Iar asta face ca noul Emira să fie un ultim mohican, un model aşteptat cu sufletul la gură ca un apogeu al tuturor calităţilor notorii Lotus. Totuşi, la capitolul motoare s-a făcut remarcată şi opţiunea unui motor de doar 2.0 litri, iar mulţi au ajuns imediat să se întrebe cum ar fi posibil ca un supercar să aibă doar 2.0 litri şi doar un motor cu 4 cilindri?
Ei bine, motorul de 2.0 litri va fi preluat de la Mercedes-AMG, fiind vorba de propulsorul M139, instalat şi pe Mercedes-AMG A45, dar şi pe alte modele compacte AMG. Pe modelele Mercedes, el dezvoltă până la 420 CP, însă pe Lotus va fi montată o ipostază de 365 CP. Mult mai modest, deci, însă secretul la Lotus e întotdeauna în greutatea uşoară, aşa că maşina finală promite a fi decentă în performanţe. Cum de a ajuns Lotus să ia un motor tocmai de la AMG? Păi proprietarul Lotus e compania chinezească Geely acum, aceeaşi care deţine şi Volvo, tot ea fiind şi un acţionar minoritar la Daimler. Prin urmare, n-a fost foarte dificil de obţinut un asemenea parteneriat.
Noul Lotus Emira a păstrat o formulă cu motor amplasat median, cu şasiu de aluminiu şi o greutate totală redusă. Iar cei care nu sunt mulţumiţi de un motor atât de mic vor avea ocazia să opteze şi pentru un motor V6 supraalimentat, iar acesta din urmă vine de la Toyota. Lotus are o experienţă de a prelua componente de la Toyota, iar aici vorbim de motorul de 3.5 litri, cu numele de cod 2GR-FE, căruia inginerii Lotus i-au montat un compresor mecanic şi l-au adus la o putere de 400 CP. Şi dacă motorul de AMG vine la pachet doar cu cutia automată cu dublu ambreiaj care e montată şi pe A45, atunci V6-ele vine fie cu o cutie automată Aisin, cu 6 trepte, fie cu una manuală, tot cu 6 trepte şi produsă tot de Aisin.
Iar asta face din această ipostază V6 una din cele mai adorabile şi clasice maşini de pe piaţă! V6 montat median, cu compresor mecanic, 400 CP, cutie manuală, tracţiune spate şi diferenţial cu alunecare limitată, construcţie de aluminiu, greutate uşoară şi chiar şi o servodirecţie asistată hidraulic, nu electric! Deşi, maşina asta chiar e un ultim model analog într-o lume de maşini tot mai aplatizate.
Vezi mai jos o primă cunoaştere a unui Emira V6 în ipostază de pre-producţie, de către cei de la Top Gear.
0
1,879
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!