(VIDEO) Cum se trăieşte în regiunile îndepărtate ale Rusiei, unde dubiţele precum UAZ Buhanka sunt singurele magazine pe roţi

21 Martie 2022, 15:49
Redacţia PiataAuto.md
Despre Rusia s-a spus întotdeauna că e un contrast mare în felul în care se trăieşte în oraşele mari, faţă de viaţa din cea mai mare parte a teritoriului ei. Suprafaţa imensă, populaţia rarefiată şi stagnarea dezvoltării în acele regiuni aduc la situaţii în care sute de localităţi sunt greu accesibile şi atât de dispersate, încât nu au nu doar drumuri normale de acces, ci nici internet sau telefonie stabilă, magazine alimentare sau chiar electricitatea e dozată pe ore în unele cazuri. Poate suna incredibil în secolul XXI, dar situaţia e prezentată cu o onestitate rară de către un youtuber renumit din Rusia, în video-ul de mai jos, filmat încă înaintea războiului din Ucraina şi a cenzurii actuale, impuse entităţilor media din Rusia.
Youtuber-ul indică asupra faptului că peste 430 de asemenea localităţi greu accesibile există numai în regiunea Karelia din Rusia, relativ apropiată de Sankt Petersburg, ce ocupă zona dintre hotarul cu Finlanda şi Marea Albă în limitele vest-est şi dintre oraşul Petrozavodsk, la nord-est de Sankt-Petersburg, şi zona Murmansk, în limitele sud-nord. În multe din aceste localităţi, nu există elementar măcar un magazin de produse de bază, cum ar fi pâinea, iar asta determină nevoia unor magazine pe roţi, care fac curse spre aceste localităţi şi ajung în acele sate 1-2 ori pe săptămână, pentru o perioadă scurtă, iar cât stau acolo vând produsele localnicilor. Din cauza drumurilor greu accesibile, aceste magazine sunt organizate de obicei la bordul unor dubiţe precum UAZ 452 Buhanka sau GAZ, dar există şi excepţii, cu Mercedes 1000MB.
Operatorii acestor dubiţe cu rol de magazine mobile spun că se străduie să aibă două în operare, pentru ca atunci când una din ele se defectează, să o poată înlocui cu alta. De asemenea, spun că în unele localităţi au rămas atât de puţini oameni, încât deplasarea acolo nu mai răscumpără nici măcar costul combustibilului, aşa că ajung să menţină unele localităţi de pe traseul lor doar pentru că sunt singura legătură cu civilizaţia pentru acei oameni.
Youtuber-ul a însoţit câteva asemenea magazine în traseele lor din mai multe localităţi îndepărtate şi a filmat modul în care acestea operează, dar şi a interacţionat cu localnicii, arătând felul în care se trăieşte în aceste regiuni îndepărtate, într-o parte a realităţii din Rusia care e foarte rar arătată, mai ales de jurnalişti sau youtuberi din aceeaşi ţară. Se vorbeşte şi despre acces la servicii medicale, şi despre cât de repede poate ajunge o ambulanţă şi despre multe alte aspecte. Într-un cuvânt, se poate vedea cum se trăieşte cu adevărat în regiunile departe ale Rusiei. Poţi include subtitre în video-ul de mai jos, cu traducere automatizată în limba dorită.
0
13,633
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!