În România a fost majorată la 120 km/h limita de viteză pe drumurile expres, dar primul asemenea drum abia urmează a fi dat în exploatare

14 Aprilie 2022, 10:05
Redacţia PiataAuto.md
Ieri Camera Deputaţilor din România a adoptat o prevedere legislativă ce modifică limita de viteză pe drumurile expres de la 100 km/h la 120 km/h. Pentru că era invocată limita anterioară de 100 km/h, mai multe comentarii publice discutau despre relevanţa acestei noi limite de viteză pe traseele naţionale din România, şi aşa periculoase, pe drumurile calificate drept europene limita fiind de 100 km/h. De fapt, noua limită de viteză nu se referă la drumurile europene, ci la cele de tip expres, iar asemenea drumuri încă nu există în România, primul tronson abia urmând a fi dat în exploatare în curând.
Prin definiţie, drumurile expres sunt trasee pregătite pentru viteză mai mare, dar care pot avea intersecţii la acelaşi nivel, spre deosebire de autostrăzi, care trebuie să aibă intersecţii denivelate. Deci, e un nivel intermediar între traseele extraurbane de nivel european şi autostrăzi. Drumurile expres sunt marcate cu indicatorul de mai jos.
Respectiv, doar pe aceste drumuri expres va fi valabilă nouă limită de 120 km/h. Primul tronson de asemenea drum din România va fi dat în exploatare săptămâna viitoare, fiind vorba de o porţiune de 18 km de pe traseul Craiova-Piteşti, marcat drept DEx12, de pe centura ocolitoare a Balş. Pe acelaşi traseu mai urmează ulterior şi deschiderea unui alt tronson, calificat, de asemenea, ca drum expres.
Pe celelalte trasee naţionale din România limitele de viteză rămân neschimbate — 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri extraurbane.
0
1,602
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!