Poliţia din Moldova l-a sancţionat cu amendă semnificativă pe un biciclist, care conducea în stare de ebrietate

8 Aprilie 2022, 09:08
Redacţia PiataAuto.md
Poliţia din Moldova raportează periodic despre zeci de şoferi pe care îi surprinde în stare de ebrietate şi-i amendează, statisticile medii indicând că pe parcursul unui week-end, la nivelul ţării, se sancţionează cam 30-50 şoferi. Totuşi, ieri poliţia a anunţat că a sancţionat în mod similar şi un biciclist, pe care l-au prins conducând haotic pe o stradă din Leova.
Poză simbol

Bărbatul de 59 de ani îşi conducea bicicleta pe strada Ştefan cel Mare din Leova, pe traiectorii aleatorii, într-o vizibilă stare de ebrietate. Un echipaj INSP l-a oprit şi l-a testat cu etilotestul, rezultatul fiind de 0.93 mg/L în aerul expirat, cifră calificată drept stare de ebrietate avansată conform legii.
Poliţiştii l-au sancţionat contravenţional, aplicându-i o amendă de 25,000 lei (circa 1,250 euro), pe care o poate achita în jumătate dacă decide să o plătească timp de 72 de ore. Poliţiştii au mai stabilit că în aceeaşi zi bărbatul mai comisese alte încălcări de ordine publică, pe care le cercetează separat.
Cei de la INSP au comunicat despre această sancţiune, menţionând că şi conducătorii de biciclete trebuie să respecte aceleaşi reguli de circulaţie în trafic şi sunt pasibili de aceleaşi sancţiuni. Totuşi, cifra de 0.93 mg/l în cazul unui şofer ar fi însemnat dosar penal, nu doar amendă contravenţională. Le-am solicitat celor de la INSP o clarificare privind sancţionarea biciclistului, iar aceştia au specificat că articolul 233 din Codul Contravenţional, care enumeră penalizările pentru condusul în stare de ebrietate, are specificat la alineatul 3 că, în cazul în care vehiculul condus e unul ce nu necesită permis de conducere, precum e bicicleta, sancţiunea prevăzută e de la 350 la 500 unităţi contravenţionale (17,500-25,000 lei), fără urmărire penală.
0
2,336
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!