(VIDEO) O cascadorie Red Bull n-a mers bine: doi piloţi voiau să schimbe avioanele între ei în aer, dar un avion s-a prăbuşit

22 Mai 2022, 13:11
Redacţia PiataAuto.md
Cei de la Red Bull sunt pentru mulţi mai cunoscuţi pentru activităţile lor directe din tot soiul de sporturi sau pentru susţinerea a tot soiul de alte competiţii şi trucuri, decât pentru activitatea lor de bază. Şi-au făcut o imagine temerară, susţinând adeseori cascadorii incredibile, unele făcute pentru prima dată în istorie şi fiind de-a dreptul dificile. O asemenea cascadorie recentă, însă, n-a mers deloc bine şi s-a finalizat cu prăbuşirea unui avion, iar piloţii, deşi au rămas în viaţă, au de înfruntat acum consecinţe drastice.
Ideea iniţială a cascadoriei era una fenomenal de ambiţioasă. Doi piloţi, pe nume Luke Aikins şi Andy Farrington, cu o experienţă enormă în pilotaj, skydiving şi organizări de cascadorii anterioare, inclusiv pentru Red Bull, au avut ideea unui truc nemaivăzut, prin care să decoleze cu două avioane şi la mare altitudine să schimbe avioanele între ei.
Planul iniţial a fost ca ei să decoleze cu două avioane Cessna 182 modificate, să urce la o altitudine de 4,200 metri, iar acolo să direcţioneze avioanele într-un picaj vertical, după care să coboare din avioane şi în cădere liberă să schimbe locurile în avion, fiecare din piloţi urcând în celălalt avion, după care urmau să stabilizeze avioanele şi să decoleze în siguranţă. Forma aerodinamică a avioanelor, însă, le face ca acesta să vrea în mod natural să iasă din picaj, planând, aşa că avioanele au fost modificate atât de nivelul unei frâne aerodinamice, cât şi la nivel de autopilot, pentru a menţine picajul. S-au mai operat schimbări la elice şi la grosimea anvelopelor, pentru ca toate împreună să încetinească viteza picajului.
Lucrurile sunt şi mai incredibile, cu cât în avioane nu se aflau alţi oameni, deci nimeni nu controla avioanele în timpul picajului. Cei doi au făcut toate calculele posibile şi chiar au făcut un schimb de test în aer, însă cu piloţi de rezervă în ambele avioane. Dar când a venit momentul trucului real, ceva n-a mers bine.
Când unul din piloţi a părăsit avionul său, s-a împins niţel mai mult cu picioarele de acestea, iar picajul a împins avionul într-o uşoară întoarce cu aripile în jos, după care a revenit, dar a început a se roţi în jurul propriei axe în timpul căderii. Astfel, celălalt pilot nu a putut intra în avionul care se rotea încet. Aşa că doar unul din piloţi a ajuns în celălalt avion şi a aterizat, în timp ce al doilea pilot a aterizat cu paraşuta, iar avionul, deşi avea de asemenea o paraşută, s-a prăbuşit şi a fost distrus.
Întregul truc a avut loc în SUA, într-o zonă nepopulată, iar Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) a reacţionat cu o duritate excepţională, imediat, mai ales că doar o lună în urmă i-a retras licenţa unui pilot youtuber, care şi-a prăbuşit intenţionat un avion de dragul vizualizărilor. În acest caz, datorită vizibilităţii Red Bull din toată ecuaţia, FAA şi mai ales istoriei din spatele acestui truc, FAA a acţionat şi mai dur, retrăgând imediat licenţele celor doi piloţi profesionişti, practic lipsindu-i pe viaţă de dreptul de a-şi mai practica activitatea de bază.
Problema e că cei doi piloţi, care au organizat nenumărate trucuri aeriene, ştiau că o regulă clară din aviaţie, spune că nu poţi părăsi avionul la asemenea avioane mici, lăsându-l necontrolat. Aşa că tot ei au cerut o excepţie de la FAA, cum mai făcuseră în cazuri anterioare pentru tot soiul de trucuri. FAA le-a cerut detalii, aceştia au motivat cu un interes public existent, FAA n-a fost de acord că riscul unui asemenea truc e justificat de vreun interes public şi i-a refuzat. În cazuri anterioare, în care un avion a fost prăbuşit intenţionat pentru a afla care sunt cele mai sigure locuri, de exemplu, alţi cascadori au cerut permisiuni de la autorităţile din Mexic după ce FAA din SUA i-a refuzat, apoi au zburat acolo şi au executat prăbuşirea controlată perfect legal. Cei doi piloţi de acum, însă, au decis să neglijeze refuzul FAA şi să execute trucul pe teritoriul SUA. Iar trucul n-a mers bine, ducând la prăbuşirea unui avion, care trebuie acum investigată de FAA. Prin urmare, pentru sfidarea interdicţiei, cei doi piloţi au rămas imediat fără licenţe. Iar Red Bull s-a disociat, oarecum, de ei, fără a le sări în apărare în vreun fel, or, toate prevederile legale arată o încălcare gravă de securitate din partea celor doi piloţi, care nu poate fi justificată.
Vezi mai jos un video a felului în care s-a produs incidentul, un video care nu a mai ajuns să fie publicat de către cei de la Red Bull, or, trucul eşuat nu mai e unul demn de comunicat în măsură deplină. Totuşi, compania a anunţat despre incident şi a comunicat imediat, încă înainte de decizia FAA, despre eşuarea trucului.
0
6,412
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!