(VIDEO) Un film de acum 85 ani e în continuare cea mai simplă explicaţie a funcţionării unui diferenţial

31 Mai 2022, 14:19
Redacţia PiataAuto.md
Despre faptul că diferenţialele sunt o parte obligatorie a oricărei maşini, care trebuie să distribuie mecanic puterea către minim două roţi, ştim cu toţii. De obicei cei mai mulţi ştiu ce funcţii îndeplineşte un diferenţial, însă n-ar putea să explice exact cum anume are loc distribuţia puterii între roţile unui ax la mişcarea cu viteză diferită a roţilor. Ei bine, un film creat încă acum 85 de ani e în continuare cea mai simplă şi bună explicaţie a mecanicii unui diferenţial.
Filmul, în cele 9 minute ale sale, reuşeşte să explice totul, de la nevoia de diferenţialelor şi înţelegerea aplicabilităţii lor în viaţa reală, până la construcţia lor inginerească, mergând de la exemple simple spre cele complicate şi perfecţionate, aplicabile pe maşini adevărate.
Sigur, între timp, în cei 85 de ani ce au urmat, au fost inventate diferenţiale mai sofisticate, cu blocaje de la cele mecanice la cele automate, cele de pe sisteme de tracţiune integrală au fost înlocuite parţial cu ambreiaje multidisc, dar principiul de bază al diferenţialelor a rămas acelaşi până în zilele noastre, iar explicaţia de mai jos, făcută pentru publicul larg de atunci, vine dintr-o perioadă în care în manualele de utilizare ale maşinilor se dădeau instrucţii de reparaţii, de schimbare a siguranţelor electrice sau reglare a supapelor.
0
5,397
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!