Cotaţiile internaţionale la petrol brut au revenit la nivelul începutului lunii mai, ANRE reduce preţul cu 0,01 lei în Moldova

22 Iunie 2022, 14:50
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când preţurile se scumpesc la carburanţi în Moldova, o fac cu paşi mari, ieftinirile, însă, sunt mult mai lente — aceasta e percepţia pe care o au cei mai mulţi şoferi din Moldova, iar ANRE motivează de obicei că în formula lor de calcul se iau cotaţiile Platts nu imediate, ci media pe ultimele două săptămâni. Azi, spre exemplu, ANRE a anunţat o reducere a preţului la benzină cu doar 1 ban, deci 0,01 lei. Paradoxul e că la nivel internaţional, cotaţiile la petrol brut au revenit la cele de la începutul lunii mai, iar trendul de scădere continuă de la 13-14 iunie încoace, deci 8-9 zile din media de 14, care ar trebui luată în calcul de ANRE. În Moldova, însă, nu am revenit la preţurile de la începutul lunii mai, de circa 27,60 lei/litru la benzină.
ANRE îşi bazează formula de calcul pe cotaţiile Platts, care nu sunt disponibile în mod public, pentru acces la acele cotaţii companiile şi ANRE plătind abonamente. Pe site-ul ANRE sunt afişate mediile cotaţiilor Platts, corelate cu media cursului valutar, care stau la baza formării preţului în lei, însă nu şi valorile cotaţiilor Platts, în dolari, pentru o anumită zi. Totuşi, cotaţiile Platts nu sunt desprinse de piaţă, aşa urmează de obicei acelaşi trend al pieţei, cu anumite variaţii şi latenţe. Noi am luat drept bază de argumentare pentru acest articol evoluţia cotaţiilor a două din cele mai importante categorii, disponibile public — Brent Crude şi WTI Crude. Ambele trecuseră simţitor de 120 dolari/baril în momentele de apogeu şi ambele au revenit la preţurile din primele zile ale lunii mai, cu 109,08 dolari pentru Brent la ora redactării acestui articol şi 104,25 dolari pentru WTI Crude. La 29 aprilie, de exemplu, WTI Crude costa 104,69 dolari, la 2 mai — 105,17 dolari. Ba mai mult ca atât, la 30 martie acesta costa 107,82 dolari — toate aceste cotaţii putând fi verificate pe OilPrice.com.
Imagine: Evoluţia cotaţiilor Brent Crude (stânga) şi WTI Crude (dreapta) în ultimele 3 luni. Cu linie oranj e marcată valoarea actuală. Punctele verzi sunt perioadele în care cotaţiile au fost aproximativ egale cu cele din prezent

În Moldova, în formula de preţ am avut aceleaşi componente de accize şi taxe şi 2 mai 2022, şi 29 aprilie, şi la 30 martie. Şi totuşi, azi benzina costă 33,42 lei/litru, la 2 mai şi 29 aprilie ea costa 27,44 lei/litru, iar la 30 martie costa 27,26 lei/litru.

Una din variaţiile ce trebuie luată obiectiv în consideraţie e evoluţia cursului valutar. Astfel, calculele noastre, pe baza informaţiilor BNM, arată că azi un dolar costă 19,20 lei, iar la 2 mai el costa 18,53 lei. Deci, o creştere de 3,6% a cotaţiei valutare în raport cu 2 mai. Cele 5,98 lei diferenţă de preţ la pompă înseamnă o creştere de 21,8%. Deci, încă 18,2% sunt o creştere ce mai trebuie explicată.
Am solicitat o explicaţie oficială de la ANRE vizavi de cauzele acestei situaţii, întrebându-i de ce plătim acum cu 6 lei mai mult la pompă, per litru, în contextul cotaţiilor internaţionale similare cu începutul lunii mai. Cei de la ANRE au explicat că valoarea cotaţiei Platts, inclusă în componenta preţului din Moldova, nu a avut acelaşi trend de descreştere ca şi cotaţiile menţionate de noi de mai sus, iar evoluţiile cotaţiilor internaţionale precum WTI Crude sau Brent Crude nu sunt relevante pentru Republica Moldova. Cei de la ANRE au ţinut să menţioneze că Platts este o cotaţie ce vizează produsele petroliere finite, precum benzina sau motorina, şi nu ţiţeiul brut, cum e în cazul Brent Crute şi WTI Crude. Iar Moldova importă doar produse finite din rafinării, nu ţiţei brut.

Cert este că azi continuăm să plătim la pompă un preţ de 33,42 lei pentru benzină, preţ apropiat de recordul de 33,77 lei atins acum câteva zile. Preţul la motorină încă mai înregistrează noi recorduri, cel anunţat pentru mâine fiind de 32,45 lei, cu 0,07 lei mai mare decât cel de azi.
0
14,792
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!