Inginerii din Elveţia au început construcţia unei fabrici în Islanda, care va extrage CO2 din atmosferă

30 Iunie 2022, 15:44
Redacţia PiataAuto.md
Reducerea emisiilor CO2 e obiectivul principal în lupta cu schimbările climatice, iar în mod ideal omenirea ar avea nevoie să neutralizeze toate emisiile generate în mod curent, iar pe lângă asta să extragă şi o parte din emisiile emanate anterior, pentru a garanta reversibilitatea unor procese asociatei schimbării climei. În lume există mai multe echipe de ingineri care propun soluţii dintre cele mai diverse pentru atingerea acestui obiectiv, iar acum o echipă de ingineri din Elveţia, numită Climeworks, anunţă că a început construcţia unei fabrici în Islanda, care va extrage CO2 din atmosferă, după o tehnologie curioasă, care a fost deja testată pe o primă fabrică mai mică.
Astfel, tehnologia elveţienilor presupune procesarea directă a aerului atmosferic şi extragerea CO2 din acesta prin procese industriale şi chimice. Întregul proces e unul destul de energofag, având nevoie de electricitate pentru a genera CO2 curat şi a întoarce în atmosferă aerului eliberat de CO2. Dioxidul de carbon extras va fi injectat adânc în pământ, unde acesta intră în reacţie cu bazaltul rocilor din solul islandez şi formează în rezultat roci carbonate solide. Deci, efectiv, cum cărbunele, de exemplu, e format în mare parte din carbon pietrificat, de-a lungul anilor, extras cândva de copaci, în mod similar şi noua tehnologie vrea să stocheze în pământ carbonul captat, în formă solidă.
Foto: Aşa arată CO2-ul extras şi pietrificat în urma reacţiei cu bazalt

Aşa cum spuneam, întregul proces e consumator de electricitate, iar aici vine în ajutor specificul Islandei, care dispune de energie geotermală verde, iar astfel electricitatea folosită nu generează alte emisii CO2. Respectiv, se obţine un efect net de extracţie a CO2-ului din atmosferă.
Noua fabrică, numită „Mammoth” va fi gata în circa 18-24 luni şi va avea o capacitate totală de a extrage doar 36.000 tone de CO2 anual. Sigur, orice cifră e importantă în reducerea CO2 din atmosferă, dar un singur automobil poate emite şi 2 tone de CO2 anual dacă e exploatat mai intens. În prezent, cantitatea totală de emisii curente CO2 a planetei e estimată de 36 miliarde de tone anual. Prin urmare, pentru a neutraliza aceste emisii, ar fi nevoie de 1 milion de asemenea fabrici.
Totuşi, fabrica va scoate şi profit din activitatea sa, întrucât va vinde marilor companii certificate pentru CO2-ul extras din atmosferă la preţ de 1.000 euro/tona. Printre clienţii anunţaţi sunt Audi, Microsoft şi Shopify, iar astfel, companiile îşi calculează impactul pe care-l au şi cumpără asemenea certificate, putând spune ulterior că activitatea lor operaţională netă generează zero emisii CO2, datorită faptului că undeva, în Islanda, e extrasă din atmosferă cantitatea de CO2 pe care o emite fabrica Audi din Ingolstadt, de exemplu. Tocmai de asta, tehnologia e frecvent criticată, pentru că impactul real al fi prea mic, în raport cu necesităţile reale ale planetei, dar ar permite companiilor şi omenirii să nu acţioneze mai eficient în aşteptarea că asemenea tehnologii vor anula impactul emisiilor.
0
11,639
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!