Nava MV Prism Courage, construită de Hyundai, a înaintat autonom prin oceane într-o călătorie de 20 mii km şi 33 zile

8 Iunie 2022, 15:07
Redacţia PiataAuto.md
Tehnologiile de condus autonom prind tot mai mult teren nu doar în domeniul automobilelor, ci şi în cel al navigaţiei pe oceane. Ba chiar în cazul navigaţiei acestea au şanse să ajungă şi mai repede la o răspândire largă. Şi dacă acum câteva luni scriam despre nava mai compactă Yara Birkeland, construită parţial în România, care are propulsie electrică şi e condusă autonom, dar cursează pe distanţe scurte în Norvegia, atunci, mai nou, transportatorul de gaz natural lichefiat Prism Courage, mult mai mare în dimensiuni, tocmai a finalizat prima călătorie de lungă distanţă în care a folosit în mare parte tehnologiile de condus autonom.
MV Prism Courage e o navă construită de divizia de industrie grea a celor de la Hyundai, iar tehnologiile de condus autonom au fost în mare parte preluate şi adaptate de la divizia constructoare de automobile a aceluiaşi producător coreean. Setul de tehnologii de navigaţie autonomă, cu care a fost echipată nava, poartă numele de HiNAS 2.0, sistemul fiind capabil să detecteze condiţiile meteo, înălţimea şi intensitatea valurilor, dar şi traficul maritim din preajmă.
Călătoria navei a pornit din Golful Mexic, a trecut prin strâmtoarea Panama, apoi a ţinut curs spre portul Boryeong din Coreea de Sud, traversând Oceanul Pacific. Întreaga călătorie a durat 20 mii km, iar condusul autonom a fost inclus şi monitorizat pe o distanţă de circa 10 mii km, după cum anunţă Hyundai. Pentru că a fost prima călătorie transoceanică, nava a fost monitorizată de către un echipaj la bord, iar întreaga distanţă a fost parcursă în 33 de zile.
Cei de la Hyundai mai anunţă că în rezultatul călătoriei realizate în mare parte autonom, nava a indicat un consum total cu 7% mai mic, fiind mai eficientă decât dacă ar fi fost manevrată de un echipaj uman. Emisiile CO2 au fost reduse cu 5%, iar în regim autonom nava a evitat cu succes 100 de alte nave şi obstacole.
După succesul acestei prime călătorii de traversare a strâmtorii Panama şi Pacificului, deci, ne putem aştepta la o evoluţie accelerată în răspândirea tehnologiilor de condus autonom în navigaţie, iar nava celor de la Hyundai, Prism Courage, tocmai a marca un moment istoric în această evoluţie.
0
10,933
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!