(VIDEO) Sute de camioane în aşteptare la vama Leuşeni-Albiţa, autorităţile vamale din România ar fi de vină

6 Iunie 2022, 11:57
Redacţia PiataAuto.md
O situaţie excepţională e în plină desfăşurare la punctele de trecere a frontierei Moldovei cu România, în special la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa, unde rândul de camioane, surprins de un martor, e de ordinul sutelor deja.
Un video publicat ieri pe reţelele sociale arată un rând de 30 de camioane, iar filmarea ajunge până în punctul în care traseul Chişinău-Leuşeni se intersectează cu traseul spre Hânceşti şi Lăpuşna. Din acel punct, până la vama Leuşeni, mai sunt încă aproape 10 kilometri de traseu, care sunt de asemenea ocupate aproape în întregime de camioane în aşteptare.
Situaţia e generată de un flux majorat de camioane care fie tranzitează ţara, fie sunt nevoite să aleagă alte rute de călătorie în contextul războiului din Ucraina. Conform informaţiilor apărute în spaţiul public, preluate de canalul de Telegram al jurnalistului Dumitru Ciorici, autorităţile vamale ale Republicii Moldova sunt dispuse să proceseze un număr de până la 120-150 camioane pe zi în punctul Leuşeni, însă autorităţile vamale din Albiţa asigură trecerea a maxim 40-50 de camioane în 24 de ore şi nu sunt dispuse să sporească capacitatea.
În consecinţă, timpul de aşteptare pentru traversarea acestei singure vămi a crescut până la 4-5 zile pentru şoferii de camioane! Deci, efectiv, aceşti şoferi sunt impuşi să trăiască 4-5 zile în camioanele lor în stagnare şi aşteptare, înaintând câţiva metri la fiecare ore, în rânduri de peste 10 kilometri! Acest fapt aduce riscuri de deteriorare a mărfurilor de la bord, scumpeşte costurile de transport, scumpeşte şi mai produsele finale, şi poate crea perturbări în lanţurile logistice de aprovizionare. Pe lângă asta, săptămâna trecută, un şofer de camion din Republica Moldova, a decedat în vama Albiţa, după o zi completă de aşteptare.
Serviciul Vamal al Republicii Moldova a raportat ieri că prim ministra Natalia Gavriliţă, directorul Serviciului Vamal şi şeful Poliţiei de Frontieră s-au întâlnit ieri în punctul de trecere a vămii Leuşeni, urmând să discute cu omologii lor din România despre facilitarea trecerii frontierei pentru camioane, dar până la ora redactării acestui articol nu a fost anunţată vreo decizie care să uşureze situaţia critică de la vamă pentru camioane.
Vezi mai jos video-ul cu rândul de camoane surprins ieri în apropiere de vamă.
0
5,110
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!