Maşina indestructibilă, care pare nouă şi la 500 mii km parcurşi, o Toyota Land Cruiser 80, cu rezervoare de 150 litri de benzină, scoasă la vânzare în Slovacia

29 Septembrie 2022, 21:34
Ilie Toma
Toyota Land Cruiser 80 e una din cele mai apreciate generaţii pe care le-a avut modelul nipon, care are toate generaţiile respectate, de fapt. Land Cruiser 80 întruchipa şi spaţiul imens, şi confortul excelent la bord, dar şi capacităţile extraordinare de înaintare, cooptate cu o durabilitate în timp care i-a fortificat modelului reputaţia de indestructibil. Ei bine, exemplarul despre care vorbim azi certifică toate aceste calităţi legendare.
Lansată în 1989, Toyota Land Cruiser 80 avea o versiune mai elementară, cu interior mai rudimentar dotat, care era vândută pentru scopuri practice mai mult, către tot felul de misiuni în zone dificile, unităţi militare sau către companii. Pe lângă asta, exista versiunea civilă VX, care era mai bine dotată la interior şi mai rafinată. Iar dincolo de toate, doar câteva ţări mari şi importante primeau şi versiunea VX-R, printre ele numărându-se SUA, Japonia şi ţările din Orientul Mijlociu. Exemplarul despre care vorbim azi e anume un asemenea VX-R, vândut cândva în Qatar.
Aceste versiuni aveau şi un motor mai mare, de 4,5 litri, în locul celui de 4,2 litri. E un motor cu 6 cilindri în linie, aspirat natural, cu 4 valve per cilindru şi injecţie multipoint. Acesta scotea 215 CP şi era renumit pentru o funcţionare ritmică, fără vibraţii. Da, vorbim despre un motor pe benzină, fireşte.
Maşina asta era pregătită încă din fabrică pentru drumeţii îndelungate, inclusiv prin arşiţa Orientului Mijlociu, pentru asta având şi un sistem de aer condiţionat puternic, cu comenzi separate în faţă şi în spate, în habitaclu.
Şi mai important, această Toyota are două rezervoare de benzină, care totalizează 150 litri. Pe planşa de bord există două cadrane, câte unul pe fiecare rezervor, iar sursa de combustibil pentru motor poate fi alternată din rezervorul dorit. Cu acest combustibil, maşina poate parcurge până la 800 km pe drumuri fără solicitare intensă, ceea ce ar însemna un consum de sub 19 litri/100 km.
Proprietarul din Qatar al acestei maşini, fabricate în 1993, a savurat-o din plin, prin cele mai variate aventuri. Atât de mult, încât a adunat aproape 500 mii km pe bord, sau 476.000 km dacă e să fim mai exacţi. Şi în ciuda acestui parcurs şi a vieţii aventuriere pe care a avut-o această Toyota, ea pare nouă în aspect şi azi. Maşina a trecut prin nişte proceduri de spălare profundă în Slovacia, acolo unde a fost importantă, dar nimic mai mult, fără vreo restaurare sau alte lucrări mai incisive.
Practic, e o Toyota Land Cruiser 80 care a fost exploatată destul de intens, dar într-o climă lipsită de umiditate. Şi pentru că a fost construită pentru a fi indestructibilă şi nemuritoare, pare la fel de tânără şi azi, ca şi acum aproape 30 de ani.
Cât costă ea în Slovacia? Ei bine, vânzarea are loc la o licitaţie online, şi până la ora redactării acestui articol încă nu exista nici o miză pe ea. Vânzătorul speră să ia pe ea măcar 20.000 euro, însă.
0
22,602
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!