(VIDEO) Honda a creat un nou motor Hornet pentru motocicletele sale, cu un randament record

12 Septembrie 2022, 11:40
Ilie Toma
Honda a avut o listă lungă de motoare glorioase pentru motocicletele sale de-a lungul istoriei, cu o inginerie formidabilă, chiar şi în segmentul propulsoarelor de cilindree mică. Iar acum japonezii anunţă crearea unui nou motor Hornet, de doar 755 cm cubi, dar cu un randament fenomenal.
Motorul este unul în 4 timpi, cu doi cilindri, poziţionaţi în linie, paralel, şi dispune un arbore cotit cu ciclu la 270 grade. Principiul paralel înseamnă că ambele pistoane se mişcă în paralel în timpul combustiei, nu în poziţii diametral opuse. Până aici, principiul de mişcare în paralel a pistoanelor nu e o noutate în lumea motoarelor de motociclete. Însă noul motor Honda are o aprindere neuniformă şi tactul la 270 grade al motorului, ceea ce face ca, într-un ciclu de două rotaţii a arborelui cotit, ce însumează 720 grade, primul cilindru să genereze combustie la 0 grade, iar următorul peste 270 grade, lăsând după asta un gol de 450 grade până la combustia repetată a primului cilindru.
Inginerii menţionează că motorul are o aprindere neuniformă, care, combinată cu cele 270 grade menţionate mai sus, dă o senzaţie de pulsare, excepţional de plăcută în condus. Pe lângă asta, aceştia au proiectat minuţios şi colectorul şi eşapamentul, astfel încât să scoate notele potrivite de sunet din motor, pentru savurarea supremă a condusului. Din nou, nici principiul de 270 grade nu e unul absolut nou în lumea motoarelor de motociclete, doar că aici totul a fost făcut cu materiale uşoare, cu multă atenţie la eficienţa de combustie şi cu mult accent pe plăcerea de condus şi asigurarea unui cuplu generos pe întreaga plajă de turaţii, inclusiv turaţii medii.
Astfel, cea mai fascinantă parte e randamentul final pe care au reuşit să-l obţină inginerii niponi pe noul motor, folosind toate aceste principii inginereşti ambiţioase, calibrate într-o lume nouă. Motorul actual de 745 cm cubi al celor de la Honda dezvoltă o putere maximă de 58 CP. Noul motor Hornet, însă, e capabilă să livreze 92 CP şi 75 Nm! Deci, 92 CP, dintr-un motor aspirat natural, de doar 755 cm cubi!
Aşadar, odată ce inginerii niponi au anunţat că noul motor este gata de producţia de serie, îl putem aştepta foarte curând pe primele motociclete Honda. Vezi mai jos şi un scurt video publicat de Honda cu noul motor.
0
2,307
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!