(VIDEO) Noul Pagani Utopia e o creaţie inginerească fascinantă, cu cutie manuală şi multe butoane la interior

13 Septembrie 2022, 11:39
Ilie Toma
Maşina-regină a lumii auto, Pagani Huayra, a plecat dintre noi. A venit, deci, timpul unei noi epoci, în care un succesor trebuie încoronat. Iar acest succesor, creat sub auspiciul lui Horacio Pagani, poartă numele de Utopia. Şi e un succesor demn de gloria predecesoarei sale.
Designul maşinii, privit de dinafară, spune din prima clipă că e un Pagani. E o maşină, formele căreia îmbină arta cu ştiinţa, şi care pare imună la trecerea timpului chiar din prima zi a lansării sale. E una din acele maşini despre care ştii din prima clipă că va fi o legendă, admirată multe decenii înainte.
În interior nu există niciun display central mare, pus pe mijlocul planşei de bord. Aproape că am şi uitat cu toţii cum poate arăta o maşină, bordul căreia nu mai e eclipsat de o placă mare rectangulare, cu rol de display.
Şi totuşi, noul Pagani Utopia reuşeşte să ne amintească într-un mod fascinant, punând acolo patru cadrane analogice, inscripţionate frumos în italiană — presiunea turbinelor, presiunea uleiului, temperatura uleiului şi temperatura lichidului de răcire.
Urmează 7 butoane de tip switch, apoi încă trei rotule mari, cu sectoare inscipţionate în jurul lor, dedicate climatizării. Şi toate astea fac echipă cu guri de ventilare separate, ce ies din bord asemenea unor turbine din aviaţie.
Dar, poate cel mai fascinant lucru de la interior e levierul de pe centru, care certifică prezenţa unei cutii manuale. Da, noul Pagani Utopia mai vine, în zilele noastre, cu o cutie manuală. De fapt, Utopia poate avea fie o cutie manuală robotizată pentru schimbări automate, dar cu un singur ambreiaj, fie o cutie manuală pură, în care schimbările se fac cu mâna. În ambele cazuri e vorba de 7 trepte.
Propulsia maşinii nu se realizează prin vreun sistem hibrid, cu electromotoare, baterii şi tot soiul de alte elemente electrificate moderne. Aici totul e păstrat analog, cu un motor V12 de şcoală veche, de origine AMG, de 6,0 litri, dus acum la o putere de 864 CP şi un cuplu maxim de 1.100 Nm.
Iar toată maşina cântăreşte doar 1.280 kg — o greutate remarcabil de mică pentru o maşină atât de mare şi de performantă!
Şi asta se datorează materialelor folosite nu doar în structura maşinii, ci şi în construcţia suspensiei, frânelor şi a fiecărui mic detaliu. Un asemenea grad de inginerie profundă, proprie, e aproape nemaiîntâlnit în zilele noastre în lumea auto!
Vezi mai jos şi un video în care noul model italian e prezentat chiar de fondatorul mărcii cu acelaşi nume, Horacio Pagani.
0
1,449
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!