(VIDEO) Un tânăr din Africa a fondat un serviciu de microbuze cu panouri solare pe acoperiş, pentru a nu fi dependent de benzină sau reţeaua de prize

21 Octombrie 2022, 16:56
Redacţia PiataAuto.md
Uneori, inovaţia nu vine în urma unor training-uri frumoase cu coffee break-uri, unde ţi se spune sp schimbi lumea, ci din nevoia apăsătoare a condiţiilor în care trăieşti. Un tânăr din Nigeria, pe nume Mustapha Gajibo, e întruchiparea acestei idei, după ce a fondat un serviciu de microbuze, unde maşinile sale folosesc propulsia electrică şi au panouri solare pe acoperiş, pentru a-şi asigura maxim posibile de energie în mod autonom, fără a depinde reţeaua electrică a ţării.
Necesitatea de a trece la propulsia electrică a fost dictată de costurile mari la petrol şi de crizele frecvente de stocuri, prin care Nigeria trece adeseori, deşi e o ţară producătoare de petrol. Pe lângă asta, tânărul e născut într-o regiune care a fost mulţi ani teritoriul unor instabilităţi sociale şi militare, motiv din care reţeaua electrică e foarte slab dezvoltată. Respectiv, tânărul nu poate miza că va avea de unde-şi încărca maşinile electrice oricând va dori, tocmai de asta a recurs la panouri solare.
Acesta a devenit un inginer autodidact, practic, şi a angajat mai mulţi tineri electricieni şi mecanici, cu ajutorul cărora converteşte microbuzele ce sunt folosite ulterior ca serviciu de transport public. La bază sunt luate microbuze vechi şi ieftine, care au parcurs mult la viaţa lor, iar acestea primesc motoare electrice şi baterii, dar şi panouri pe acoperiş, după care sunt niţel înnobilate la interior şi plasate pe rutele de transportare a pasagerilor. Şi pasagerii le adoră pentru că sunt mai silenţioase, dar şi pentru că tânărul şi-a câştigat deja o imagine de băiat inovator şi muncitor.
Munca lui şi a echipei sale a avansat atât de mult, încât aceştia s-au apucat să dezvolte şi un microbuz propriu, care va putea transporta 12 pasageri şi va avea o autonomie de 200 km.
Vezi mai jos un reportaj video realizat de către cei de la Deutsche Welle cu acest tânăr inovator din Africa.
0
5,959
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!