(VIDEO) Aceasta e o Volga GAZ-24, făcută să meargă pe lemne, consumând cam un 1,5 saci la 100 km

20 Noiembrie 2022, 09:57
Redacţia PiataAuto.md
Un proprietar de Volga GAZ-24 din Belarus şi-a convertit maşina la propulsie ce foloseşte drept combustibil primar lemnul, iar consumul la 100 km/h, măsurat de el, ar fi cam de un sac şi jumătate la 100 km. Totul poate părea incredibil şi chiar imposibil, mai ales că punerea în mişcare a roţilor are loc prin acelaşi motor standard de 2,4 litri de Volga, încă prezent sub capotă. Aşadar, cum are loc propulsia, dacă în loc de benzină se folosesc lemne?
Ei bine, tehnologia folosită de proprietarul din Belarus nu este o descoperire nouă, ba dimpotrivă, e una atât de veche, încât omenirea aproape că a uitat de ea. Principiul de la baza ei e folosit încă din 1839, pe atunci la producţia gazului folosit în lămpi, iar prima maşină care folosea un principiu similar a fost construită în 1901. În al doilea război mondial, din cauza raţionalizării resurselor de combustibil, au fost folosite la un moment dat mai multe asemenea vehicule, în special camioane. Cum funcţionează totul?
Ei bine, e vorba de gazul de lemn, numit uneori şi gaz de hidrogen. Principiul de bază este că într-un vas primar se pun lemne, unde acestea sunt arse într-un mediu sărac în oxigen, iar în rezultat se obţine o mixtură gazoasă care are încă un potenţial mare de ardere, această mixtură fiind şi cea numită gazul de lemn. Mixtura este mai departe direcţionată spre motor într-un mod similar cum ar fi direcţionat gazul metan, doar că la o presiune mai joasă. Ulterior, acea mixtură serveşte drept combustibil pentru arderea internă în cilindri. Respectiv, ajustarea turaţiilor şi accelerării se face într-un mod similar cu cea în cazul gazului metan, doar că e mult mai inexactă de obicei şi adeseori turaţii şi puterea maximă a unui asemenea motor nu pot fi atinse în comparaţie cu combustia pe gaz metan sau benzină.
Componenţa acelui gaz de lemn, obţinut prin acea ardere săracă în oxigen, poate varia foarte mult în funcţie de mediu, lemn, volum de ardere şi mai ales de fluxul de oxigen şi concentraţia acestuia pentru arderea primară. Dar, per general, azotul rămâne predominant în acel gaz, după care urmează monoxidul de carbon în raport de circa 27%, hidrogenul în raport de circa 15%, dioxidul de carbon în raport de 4,5%, metanul în raport de 3% şi aproape deloc oxigen. Respectiv, această mixtură cu mulţi compuşi de carbon şi hidrogen poate servi drept combustibil.
Sunt o mulţime de efecte adverse, însă, de la cenuşa rezultată până la fum negru, depuneri vâscoase de carbon şi multe altele. Iar Volga GAZ-24 modificată din Belarus ilustrează perfect acest efecte colaterale. Totuşi, ca un experiment, făcut de un simplu proprietar de Volga dintr-un sat, e cu siguranţă ceva curios. Iar omul a devenit cunoscut în regiune, prin faptul că a fost suficient de priceput să facă o asemenea modificare, iar acum are singura Volga GAZ-24 din ţara sa, care merge cu lemne, cu un sac şi jumătate la 100 km, după cum spuneam.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traducere automatizată în limba dorită din comenzile player-ului.
0
30,417
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!