(VIDEO) Aceasta e o maşină electrică lansată în 2005, care are 1 metru lăţime şi peste 800 CP

22 Decembrie 2022, 14:24
Redacţia PiataAuto.md
Maşinile electrice sunt atât de omniprezente în zilele noastre, încât pare că nu a mai existat nimic înainte de Tesla, iar omenirea le-a descoperit abia de curând. De fapt, se ştie că maşinile electrice au cam aceeaşi vârstă ca şi cele cu ardere internă, doar că decenii la rând ele fie erau lansate sub forma unor prototipuri neatrăgătoare, fie pur şi simplu erau prea vizionare pentru timpul său. Maşina despre care vorbim azi e una din cele electrice aproape uitate, lansate înainte de Tesla, care mai are şi o putere comparabilă cu modelele Performance sau Plaid de azi — peste 800 CP!
Maşina asta e un Tango T600, lansată în SUA în anul 2005 de o companie numită Commuter Cars. Compania a fost fondată încă în 1998, iar fondatorul său spunea pe atunci că ideea a conturat-o cu tatăl său, la sfârşitul anilor 80, când au constatat că peste 100 milioane de americane merg singuri în maşină în fiecare zi, la muncă şi înapoi. Era logic, deci, să le ofere o alternativă electrică.
Tocmai de asta, maşina e super compactă în dimensiuni, măsurând exact 1 metru lăţime şi fiind astfel capabilă să se parcheze aproape în orice spaţiu liber între două locuri de parcare. Şi, apropo, fiind atât de îngustă, în unele state e legal să te strecori cu ea în trafic, printre benzi, ca şi cu o motocicletă!
Maşina avea două locuri la interior, însă poziţionate longitudinal, lungimea totală fiind de 2,6 metri. Toate bateriile sale sunt poziţionate foarte jos, astfel încât centrul de greutate să fie coborât şi de neclintit. Or, în ciuda aspectului bizar, maşina trebuia să poate topi asfaltul în acceleraţii.
Pentru asta, ea a fost dotată cu un sistem de propulsie electrică ce pretindea o putere de 805 CP. Acceleraţia de la 0 la 60 mph, adică 97 km/h, era de doar 3,2 secunde, iar viteza maximă era indicată drept 240 km/h, dacă cineva s-ar fi încumetat să o atingă. E drept că maşina electrică avea şi o greutate notabilă, de 1,5 tone, în ciuda dimensiunilor compacte. Apropo, ea putea fi echipată fie cu baterii de plumb şi acid, fie cu baterii litiu-ion opţionale.
Maşina era extraordinar de scumpă, însă, iar până în 2008, timp de 3 ani, compania a produs doar 10 maşini, una din care i-a vândut-o lui George Clooney. Apoi şi unii fondatori de companii IT s-au pricopsit cu câte una, aşa că până în 2014, cât a mai fost produsă, s-au fabricat mai puţin de 20 de maşini.
Deci, să vezi pe cineva azi explorând şi conducând una, e ceva cât se poate de rar. Iar autorii unui canal de YouTube din SUA au avut de curând ocazia să exploreze şi încerce pe propria piele un asemenea Tango T600. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
11,373
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!