(VIDEO) BMW a scos din garajul său secret un exemplar de Seria 7 E23, cu nici 5300 km parcurşi, şi vorbeşte despre tehnologiile de acum 40 ani

29 Decembrie 2022, 13:45
Redacţia PiataAuto.md
BMW e una din mărcile care a privit întotdeauna cu admiraţie spre propriul său trecut şi la maşinile produse. Indiferent de decadă şi perioadă istorică, există modele BMW pe care şi azi le priveşti cu fascinaţie, atât ca siluetă şi detalii de design, cât şi ca performanţă, motoare şi tehnologie. Iar de curând BMW a scos din garajul său secret cu exemplare puse la păstrat în divizia de maşini clasice un Seria 7 E23, care n-ar încă nici 5.300 km parcurşi şi care a fost conservat şi menţinut într-o tare superbă la uzină.
Odată cu debutul noii generaţii Seria 7 şi i7, bavarezii îşi amintesc de gloria din trecut a modelelor care au precedat, iar generaţia E23, produsă acum 40 de ani, e una care abundă în tehnologii de pionierat pentru acea vreme. Generaţia E23 a fost produsă din 1977, însă maşina din garajul BMW e fabricată în 1983, fiind una de după facelift.
Deşi avea indicele 745i pe ea, motorul era unul de 3,2 litri, de fapt. Dar motorul era turboaspirat şi scotea 252 CP, fiind abia al doilea motor turbo al celor de la BMW, după modelul 2002 turbo. Denumirea de 745i a fost decisă aplicând un coeficient de 1,4, datorită prezenţei turbinei, pentru a sugera că acel motor de 3,2 litri turbo oferea aceeaşi putere ca şi unul de 4,5 litri, aspirat natural.
Maşina avea zone de siguranţă, cu absorbţie, prevăzute în cazul unui impact, pentru a proteja pasagerii. Modelul a fost echipat şi primul din lume echipat standard cu sistem ABS cu 4 canale.
Montanţii, apropo, erau suficient de rigizi încât să asigure protecţie şi în cazul unui impact obişnuit, dar şi în cazul unei răsturnări, creând un soi de celulă de siguranţă, similară celei prezentă azi maşini.
În acest BMW Seria 7 E23 existau butoane fizice într-o abundenţă prin care maşina îşi considera şoferul suficient de inteligent să le memoreze pe toate şi să se bucure de accesul imediat la ele. Exista un calculator de bord, inclusiv o funcţie ce-ţi spunea cam când vei ajunge la destinaţie. Mai existau şi o mulţime de senzori pentru tot soiul de sisteme, inclusiv şi un senzor pentru nivelul lichidului de parbriz, şoferul fiind anunţat când rămânea puţin lichid.
Vezi acest superb model clasic BMW, dar şi tehnologiile de acum 40 de ani de la bordul său în video-ul de mai jos.
0
6,925
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!