(VIDEO) Cum sună o Tatra MTX, singurul supercar de cândva al Cehiei, cu motor V8 răcit cu aer

26 Decembrie 2022, 20:23
Redacţia PiataAuto.md
Da, acesta nu e un Ferrari şi nici un Lamborghini, ci o Tatra. Puţini ştiu, dar Tatra a avut un model de supercar în istoria sa, în anii 90, pe care l-a numit Tatra MTX V8 şi despre care noi am publicat mai demult un articol detailat. Se pare că în muzeul Tatra din Koprivnice, pe care producătorul ceh l-a reanimat de curând, şi-a făcut loc un asemenea exemplar de Tatra MTX, cu motor V8 răcit cu aer!
Maşina asta a fost singurul supercar din Cehia din de cândva, doar în zilele noastre Praga mai construind un alt supercar, despre care se poate spune că a preluat ştafeta. Totuşi. Tatra MTX V8 e un supercar exotic, ecepţional de curios în ingineria sa. Avea motorul V8 montat în spate, şi era un V8 de reţetă clasică Tatra, fiind răcit cu aer. Maşina avea o formă tipică de supercar din anii 80-90 şi chiar avea şi faruri escamotabile, iar viteza maximă pe care o putea atinge era de 265 km/h.
Conceperea ei a început încă la finele anilor 80, iar prezentarea publică a avut loc în octombrie 1991, la salonul auto de la Praga, unde Tatra MTX a fascinat publicul. Motorul V8 de 3.913 cm cubi dezvolta 217 CP şi era cuplat la o cutie manuală cu 5 trepte. Maşina era foarte uşoară, însă, cântărind doar 1.350 kg.
Maşina devenise atât de populară încă de la lansare, încât primise 200 de comenzi, iar onorarea lor devenise o problemă. Până când Tatra şi partenerii de la MTX căutau soluţii de producţie, inginerii au prezentat în 1993 un nou prototip de 306 CP, tot cu V8 răcit cu aer. Din păcate, maşinile n-au mai ajuns în producţia adevărată de serie, totul rezumându-se la un prototip şi 3 exemplare de serie, ultimul, din 1993, fiind cel mai puternic şi anume el, se pare, e prezent acum în muzeul Tatra. Celelalte două au fost reîntoarse în Cehia şi se află în colecţii private.
Vezi mai jos cum sună acest supercar Tatra de cândva, când a pus în muzeul din Koprivnice, Cehia.
0
2,248
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!