(VIDEO) Presa germană se întreabă cât de departe a ajuns China în dezvoltarea bateriilor sodiu-ion, şi dacă nu cumva Europa rămâne în urma noii tehnologii
16 Martie 2024, 18:02 Redacţia PiataAuto.md
După ce în luna septembrie a anului trecut, presa germană a avut un adevărat şoc la salonul auto de la Munchen, descoperind că producătorii chinezi domină prin mărimea şi multitudinea de standuri la un salon auto din Germania, aceasta a început a trage mari semnale de alarmă, indicând că producătorii germani sunt de-a dreptul devansaţi în tehnologia maşinilor electrice şi în amploarea dezvoltări la care au ajuns. De atunci, presa germană intră incisiv în diverse aspecte ale acestei probleme, încercând să trezească producătorii şi industria germană să acţioneze pentru a redeveni liderul inovaţiei, nu doar actori de piaţă care aleargă din urmă. Acum, cei de la Deutsche Welle şi-au îndreptat atenţia asupra bateriilor sodiu-ion.
La sfârşitul anului trecut au existat câteva salturi gigantice în acest baterii sodiu-ion. E vorba de baterii care ar folosi sodiul, adică practic sarea, în loc de litiu în compoziţia lor, iar odată ce aceste baterii scapă de litiu, scapă şi nevoia de a folosi cobalt, nichel şi alte materiale rare, extrase prin metode dificile în lume.
Foto: Extragerea de litiu şi procesele aferente de purificare a acestuia
Ar fi o baterie care nu mai trebuie să facă uz de metale rare, disponibile în puţine regiuni ale lumii. Toate materialele necesare pentru asemenea baterii se găsesc oriunde în lume, deci ar exista un echilibru mult mai mare, ar putea fi produse aproape oriunde în lume şi ar fi mult mai ieftine.
Dacă fiind compoziţia lor, e mai logic ca electrolitul bateriilor sodiu-ion să fie şi el solid, iar astfel avem de-a face efectiv cu o baterie cu stare solidă. Doar că nu toate bateriile cu stare solidă sunt bazate pe sodiu — marea lor majoritate, de fapt, se bazează tot pe litiu, doar că înlocuiesc electrolitul lichid sau gel cu unul solid. Deci bateriile cu sodiu sunt de obicei cu stare solidă, însă nu toate cele cu stare solidă sunt sodiu-ion.
Aşadar, cel mai important anunţ a venit în noiembrie de la compania suedeză Northvolt, care deţine cele mai mari fabrici de producţie a bateriilor în Europa. Aceştia au anunţat că au dezvoltat bateria cu stare solidă, pe bază de fier şi sodiu, cu o densitate energetică admirabilă de 160 Wh/kg, care se apropie deja de cifrele medii ale bateriilor litiu-ion moderne. Iar aici era marea limitare a bateriilor sodiu-ion — că ele aveau densitate energetică mai mică, şi trebuiau să fie mai voluminoase şi să cântărească mai mult pentru a stoca aceeaşi energie.
Suedezii au ajuns deja în mod cert la un nivel avansat, poate cel mai avansat din lume. Însă ei vor să le mai testeze o perioadă, înainte de a le pune în producţia de serie la scară mare. Chinezii, însă, au anunţat în decembrie că deja au pus în producţie de serie prima asemenea maşină, cu asemenea baterii. Fără informaţii exacte despre densitatea energetică, fără să menţioneze cine o produce şi ce componenţă are. Şi apoi au urmat noi şi noi maşinuţe chinezeşti lansate în ultimele uni, care au menţionat cel puţin unele versiuni cu baterii sodiu-ion.
Însă informaţiile despre ele, parametrii tehnici mai exacţi, lipsesc aproape cu desăvârşire. Atât de mult, încât şi cei de la Deutsche Welle se plâng că nu au putut afla nimic mai profund despre acele baterii care ar fi deja produse în serie pe mai multe modele. Şi asta îi face să tragă un semnal de alarmă, întrebându-se cât de departe a ajuns China în aceste tehnologii, dacă nu cumva această secretomanie le permite să avanseze pe neobservate cu ele şi dacă nu cumva producătorii europeni şi germani se vor pomeni din nou devansaţi când va fi prea târziu.
Deja multe voci spun că cei din Europa ar fi cu circa 3-4 ani în urmă în această tehnologie. Însă întrucât informaţiile încă sunt neclare din China, iar Northvolt a anunţat totuşi parametri mai exacţi, cei de al Deutsche Welle încearcă să sape mai adânc în acest subiect, din toate perspectivele posibile.