(VIDEO) Tesla a livrat primele camioanele electrice Semi şi confirmă o autonomie de 800 km, cu remorca încărcată, în viaţa reală

2 Decembrie 2022, 13:26
Redacţia PiataAuto.md
Tesla a desfăşurat aseară evenimentul solemn de livrare oficială a primelor camioane electrice Semi în versiunea lor de producţie de serie, acestea ajungând la o companie mare, producătoare de băuturi carbogazoase din SUA. Totodată, odată cu evenimentul de livrare Tesla a mai publicat şi imagini cu un test de viaţă reală, în care un camion Tesla Semi a reuşit să parcurgă 500 mile, adică 800 km, cu remorca încărcată până la greutatea maximă admisă.
Călătoria a fost făcută din Freemont în San Diego şi camionul a avut masa totală de imediat sub 82.000 lbs, ceea ce înseamnă cam 37 tone.
Astfel, cei de la Testa confirmă un consum de sub 2 kWh per milă parcursă, adică 2 kWh per 1,60 km, ceea ce înseamnă un consum de sub 125 kWh/100 km. Respectiv, pentru a parcurge 800 km cu un singur plin, Tesla Semi a trebuit să facă uz de o baterie de circa 1.000 kWh putere, adică 1 MWh!
Consumul de 125 kWh/100 km este unul bun, de fapt, dacă am vorbi de un camion încărcat, or, în prezent autobuzele urbane consumă între 160-240 kWh/100 km. Iar cei de la Tesla spun că rezultatul a fost atins atât datorită experienţei lor în sisteme de propulsie eficiente, cât şi datorită formei aerodinamice a camionului, „care seamănă cu un glonţ, nu cu un dulap”.
Propulsia e livrată de 3 electromotoare, montate pe cele două axe spate, iar acceleraţie de la 0 la 96 km/h va dura 20 secunde, ceea ce, în lumea camioanelor, e fascinant de repede. Cei de la Tesla nu anunţă puterea totală a sistemului de propulsie, încă, ceea ce e ciudat să nu se anunţe când s-a ajuns deja la etapa de livrări, dar la eveniment s-a menţionat că Tesla Semi va avea putere triplă decât orice camion diesel din această clasă.
Foto: Construcţia sistemului de propulsie a lui Tesla Semi, un ax va avea un electromotor pentru menţinerea vitezei de autostradă, iar celălalt încă două motoare pentru accelerări

În SUA, majoritatea camioanelor diesel din acest segment, au puteri cuprinde între 600 şi 650 CP, deci putem estima o putere de circa 1.800-1.950 CP pentru Tesla Semi. Cei de la Tesla promit că şoferii vor putea accelera şi depăşi fără probleme, fiind încărcaţi, chiar şi în urcări pronunţate.
Ş, foarte important pentru şoferii de camioane şi companiile de transport, Tesla anunţă că a dedicat o atenţie excepţională fiabilităţii acestui camion electric, supunându-l celor mai dure teste posibile şi căutând să elimine orice punct vulnerabil posibil. Camionul n-ar trebuie să se strice niciodată, cel puţin să nu te lase în drum niciodată, spun cei de la Tesla. E o afirmaţie curajoasă pentru Tesla şi pentru un nou camion electric.
Aşadar, după 5 ani de la prezentare, cu amânări repetate, Tesla Semi a intrat în producţia de serie şi va începe să ajungă pe drumurile publice. Cât de mult va schimba el industria transporturilor de camioane — rămâne de văzut, însă e clar de pe acum că parametrii săi îi plasează pe o poziţie dominantă în acest segment, care va putea influenţa mult industria.
Vezi în video-urile de mai jos călătoria de 800 km cu o baterie, dar şi evenimentul de prezentare de ieri.
0
9,116
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!