Viteza trenurilor în Moldova ar putea ajunge la 120 km/h, în timp de 4 ani, după reparaţia a 233 km de căi ferate

12 Decembrie 2022, 09:14
Redacţia PiataAuto.md
Calea Ferată din Moldova şi Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale anunţă informaţii curioase despre repararea a câtorva tronsoane de cale ferată, primul tronson fiind deja în lucrări. Astfel, timp de 4 ani vor fi reparate în total 233 km de căi ferate, iar pe acele tronsoane viteza de circulaţie a trenurilor va creşte până la 90 km/h pentru trenurile marfare şi până la 120 km/h pentru trenurile de pasageri.
Primul tronson, care este deja în proces de renovare, este Tighina-Basarabeasca-Giugiuleşti. Marea schimbare adusă de reparaţiile de cale ferată este înlocuirea traverselor vechi de lemn cu altele noi, de beton armat. Puţini am atras vreodată atenţia, dar o mare parte din căile ferate din Moldova se mai bazează încă pe traverse de lemn, din vremurile de demult, care au o durată de viaţă mai mică, şi se dezintegrează după mai mulţi ani. În multe ţări cu tradiţie de infrastructură feroviară civilizată, traversele sunt de mult timp din beton, care nu putrezeşte şi rezistă zeci de ani, făcând faţă greutăţilor mai mari de sarcină. În Moldova existau şi traverse de beton, dar sunt sectoare mari în care acestea sunt deteriorate şi necesită înlocuire.
Acum Calea Ferată din Moldova anunţă că au fost recepţionate 6.406 traverse de beton pentru sectorul reparat în prezent şi 10.000 de seturi cu elemente de fixare a acestora. Odată montate în locul traverselor de lemn afectate din prezent, noile traverse vor permite scoaterea limitelor actuale de greutate pe acele tronsoane, dar şi de viteză. Asta înseamnă că garniturile de tren vor putea circula cu mai multe vagoane până la o masă totală mai mare, dar totodată şi viteza de deplasare va creşte substanţial, pentru că trenurilor nu vor mai fi nevoite să circule cu 30, 50 sau 70 km/h pe porţiunile vulnerabile.
Foto: Cale Ferată cu traverse de lemn din Moldova

Proiectul de reparare a 233 km de cale ferată din Moldova are o valoare totală de 113 milioane de euro şi e cofinanţat de BERD şi BEI, având o durată de execuţie de 4 ani.
0
1,596
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!