(VIDEO) Cum a fost relieful prin care au înaintat camioanele de la Dakar 2023 şi care au fost cele mai memorabile momente

19 Ianuarie 2023, 15:21
Redacţia PiataAuto.md
Dakar 2023 a fost foarte special pentru camioane, fiind cu siguranţă o ediţie care vă rămâne mult timp în istorie ca una din cele mai nuanţate pentru această categorie. În primul rând, după o perioadă lungă de dominaţie cu 4-5 echipe a celor de la Kamaz, când practic nu mai exista competiţie, în acest an lipsa Kamaz-ului a revigorat puternic lupta pentru titlu. În al doilea rând, a fost un Dakar cu o variaţie excepţională de relief, care a fost condimentată de ploi torenţiale la jumătatea raliului, ceea ce a pus concurenţii cu aceste vehicule grele în ipostaze pe care nimeni nu le aştepta în deşert.
Iar asta a făcut din Dakar 2023 unul din cele mai spectaculoase şi intense raliuri din câte au avut loc de mulţi ani încoace. Camioane împotmolite, piloţi şi copiloţi în mocirlă, ajutorare reciprocă, camioane răsturnate — au fost de toate, şi au fost mai intense ca-n alţi ani.
Iar clasamentul piloţilor şi echipelor a fost imprevizibil până spre ultimele etape. Martin Macik era considerat favorit, dar nu el a învins. În acţiune Ales Loprais devenise lider, cu Praga V4S, urmat îndeaproape şi de conaţionalii de la Tatra în primele zile. Apoi a urmat o dramă pentru cehi, când Loprais a trebuit să iasă din cursă în urma unui accident produs fără voia sa, iar camioanele Tatra au început a ceda locurile în clasament din cauza puteri mai mici şi a unor probleme la suspensie pentru unul din ele, care a dus şi la două răsturnări. Şi camioanele Iveco au avut probleme, unul la motor, altul la cutia de viteze, dar într-un asemenea raliu, e o probabilitate statistică mare să se întâmpine probleme, tocmai de asta unele echipe participă cu 2-3 camioane.
La final, a fost un podium neaşteptat, doar cu camioane Iveco, unde olandezii au dominat, dar ajuns şi cehii. Cehii de la Tatra s-au clasat imediat după Iveco, iar după acest Dakar, atât ei, cât şi dei de la Praga, au toate motivele să se pregătească şi mai intens pentru un Dakar 2024, poate cu un motor nou Tatra, eventual V12, răcit cu aer, cu două turbine, care să poată scoate mai aproape de cei 1.000-1.150 CP consideraţi necesari pentru camioane în lupta pentru victorie la Dakar. Cert e Dakar 2023 a fost frumos pentru camioane, iar spiritul adevărat de concurenţă a reînviat.
Vezi totul în video-ul de mai jos, iar dacă ai ratat relatările noastre zilnice de la Dakar 2023, le poţi vedea aici.
0
1,744
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!