Un convoi de salvatori din Moldova a pornit aseară cu 12 autospeciale spre Turcia, pentru a ajuta la intervenţiile în urma cutremurelor devastatoare din regiune

7 Februarie 2023, 08:11
Redacţia PiataAuto.md
Un convoi de salvatori din Moldova, ai SMURD şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, au pornit aseară spre Turcia pentru a ajuta la operaţiunile de salvare şi recuperare în urma cutremurelor devastatoare care au avut loc pe parcursul nopţii de ieri şi zilei şi care au dus la sute de edificii distruse şi mii de vieţi omeneşti pierdute. Ultimul bilanţ anunţat din Turcia şi Siria înainte de redactarea acestui articol indica cel puţin 4.900 de victime, dar cifra e în creştere continuă, pentru că numărul celor prinşi sub ruine nu poate fi estimat, iar salvatorii continuă să găsească atât supravieţuitori, cât şi noi victime.
Convoiul din Moldova include 12 autospeciale proiectate pentru intervenţia în asemenea calamităţi, dotare cu utilaje de intervenţie. În convoi sunt prezenţi 55 de salvatori şi 2 câini dresaţi pentru operaţiuni de căutare.
Turcia a adresat solicitări oficiale de ajutor ţărilor din apropiere, iar Republica Moldova a organizat astfel această misiune pentru a oferi suportul său. Convoiul a pornit ieri pe cale terestră, întrucât asta ar fi cea mai rapidă şi raţională cale de a putea avea la faţa locului atât salvatorii, cât şi utilajele necesare. Convoiul a pornit aseară după o şedinţă de instruire şi delegare, unde a fost prezentă şi preşedinta Moldovei, Maia Sandu.
Convoiul se va deplasa pe traseul Chişinău — Giurgiuleşti — Silistra — Edirne — Gaziantep, timpul necesar parcurgerii acestui traseu estimându-se la 30 de ore. Prin urmare, mâine dimineaţă salvatorii ar urma să fie deja prezenţi în zona calamităţilor, iar operaţiunile de salvare în asemenea cazuri pot dura şi mai mult de o săptămână. IGSU estimează că salvatorii din Moldova vor lucra cel puţin 7 zile în zona afectată din Turcia.
0
1,410
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!