(VIDEO) Aşa arată o trecere de pietoni periculoasă din Chişinău, care abia se vede, la care nu opresc 4 şoferi la rând

13 Februarie 2023, 09:42
Redacţia PiataAuto.md
O situaţie bizară a fost surprinsă acum 3 zile în Chişinău, pe strada Valea Crucii. O mamă cu un cărucior vrea să traverseze regulamentar la o trecere de pietoni, dar un şir de 4 şoferi, unul după altul, nu opresc pentru a-i ceda trecerea. Aparent, doar şoferii ar merita acuzaţi, dar infrastructura acestei treceri de pietoni e atât de inexistentă, încât e discutabil dacă ea e cauza principală a unor asemenea situaţii sau şoferii.
În primul rând e o trecere care practic nu mai are marcaj vizibil, rămas pe asfalt. E acel tip de marcaj tipic din Chişinău, care ţine câteva luni, cam niciodată mai mult de un an, deşi în lume au fost inventate demult marcaje rezistente ani la rând. În al doilea, rând, e o trecere de pietoni pe un drum cu 4 benzi, care dă riscuri suplimentare de vizibilitate, aşa cum spuneam în articolul în care analizam problema majoră a existenţei trecerilor de 4 şi 6 benzi în Moldova. În al treilea rând, trecerea dă direct spre un drum adiacent de intrate în curte, pentru automobile, într-o parte, ceea ce îi lipseşte pe pietoni de refugiu la final. În al 4-lea rând, indicatorul de trecere a pietonilor, e amplasat într-o asemenea poziţie, încât din direcţia din care vin cei 4 şoferi care nu cedează trecerea, el devine vizibil la circa vreo 10-15 metri de la trecere, mai ales dacă acolo stau maşini staţionate pe dreapta. În al 5-lea rând, strada Valea Crucii e una periferică, ce predispune la o viteză de deplasare mai mare, iar pe ea lipsesc insuliţe centrale de refugiu pentru pietoni, prin construcţii fizice sau orice alte metode de calmare a traficului.
Sigur, asta nu scuză şoferii care n-au oprit la trecere. Mai ales că unii dintre aceşti şoferi au avut spaţiul disponibil pentru a reacţiona, văzând pietonul aflat deja pe trecere. Deci e prezentă şi o mare doză de ignoranţă aici.
Dar într-un oraş civilizat, care nu cauză doar să blameze pe cineva, ci să rezolve o problemă astfel încât riscul de siguranţă să fie eliminat, problema trebuie neapărat căutată şi în infrastructură, după principiul că încălcările trebuie să devină fizic imposibile sau foarte puţin probabile. Şi acelaşi principiu spune că atunci când ai o situaţie care se repetă în acelaşi loc de zeci de ori, de sute de ori, de obicei problema e şi în proiectare, amenajare sau mentenanţă greşită.

Vezi toată situaţia în video-ul de mai jos.

Sursa video: Facebook / grupul GBM.Online
0
1,854
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!