Când îi împrumuţi maşina unui prieten, cere-i să-ţi arate permisul, altfel poţi fi pasibil de o pedeapsă dură în Moldova

6 Martie 2023, 08:52
Redacţia PiataAuto.md
Săptămâna trecută, în Moldova au fost adoptate o serie de modificări la codul contravenţional, fiind înăsprite pedepsele pentru mai multă încălcări ale regulamentului de circulaţie rutieră. O modificare la care s-a atras mai puţin atenţia ţine de transmiterea automobilului unei persoane care nu are permis de conducere sau are permisul suspendat. Dacă anterior exista o amendă pentru acest fapt, acum poţi fi pasibil de o pedeapsă mult mai dură, care poate fi sub formă de amendă mult mai mare, muncă în folosul comunităţii sau retragerea propriului permis de conducere!
Astfel, până acum codul contravenţional avea prevăzută doar o amendă cuprinsă între 3.000 şi 6.000 lei pentru cel care îşi încredinţa cu maşina unui şofer care nu avea dreptul de a conduce, indiferent dacă această transmitere se făcea către cineva care nu a deţinut niciodată un permis sau căreia i-a fost suspendat.
Acum, însă, aceeaşi faptă va fi pedepsită fie cu amendă cuprinsă între 17.500 şi 25.000 lei, fie cu muncă neremunerată în folosul comunităţii, fie cu privarea dreptului de a conduce pe un termen de la 6 luni la 1 an. Apare, însă, noţiunea de predare „cu bună ştiinţă”, ceea ce exclude, teoretic, situaţia, în care la predare şoferul avea permis, dar ulterior a rămas fără el şi a continuat să conducă. Oricum, pedeapsa pentru proprietarul maşinii e mult mai dură, iar asta poate da complicaţii şi pentru cei care-şi transmit maşinile prin procură altor persoane. Practic, cel mai sigur lucru ar fi ca atunci când împrumuţi cu adevărat maşina pe termen scurt unui amic, să-l rogi să-ţi prezinte permisul pentru a te asigura că-l are la el. În Germania, spre exemplu, e o practică universală, atât atunci când oamenii îşi transmit maşinile între ei, cât şi atunci când o companie îi transmite o maşină din flotă unei persoane. Aşadar, atenţie cui împrumuţi maşina şi în Moldova, or, altfel eşti pasibil de amendă uriaşă, muncă în folosul comunităţii sau de a rămâne fără propriul permis.
1
6,098
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!