(VIDEO) Ocolirea în viteză a unui pieton pe o trecere din Chişinău, tratată aproape firesc de un şofer din Moldova

30 Martie 2023, 10:04
Redacţia PiataAuto.md
În contextul unei creşteri atât de mari a accidentelor grave pe trecerile de pietoni din Chişinău, un vizitator ne-a expediat la redacţie un video filmat de camera sa de bord cu o descriere curioasă a situaţiei, întrebându-se cât de periculoase e ocolirea în viteză a unui pieton pe o trecere din Chişinău, surprinsă în imagini.
Acesta ne spune că pe viu situaţia a părut mult mai periculoasă decât în imaginile video şi e nevoie să priveşti de câteva ori pentru a fi mai aproape de pericolul real, care s-a făcut simţit în acea clipă în trafic. Un pieton traversa o trecere de pietoni pe 4 benzi de pe strada Vasile Alecsandri şi se afla la limita dintre prima şi a doua bandă, când şoferul unui VW care venea din direcţia Albişoara, a decis că nu va opri la trecerea din faţa sa pentru a-i ceda trecerea pietonului, ci va schimba banda spre dreapta, pentru a-l ocoli. În toată manevra sa, nu a redus viteza, ba chiar se lasă senzaţia unei viteze mult mai prea mari pentru parcurgerea unei intersecţii periculoase, cu două treceri de pietoni, de o parte şi de alta a ei.
Regulamentul de circulaţie rutieră spune clar că această manevră e una neregulamentară. Dar, la nivel de siguranţă rutieră, ocolirea bruscă a unui pieton, pe o altă bandă, şi cu asemenea viteză, poate face acel pieton să se sperie, să oprească sau să o ia înapoi, schimbându-şi traiectoria care pare predictibilă pentru şofer, şi atunci totul poate deriva rapid într-o tragedie, în care va fi vinovat doar şoferul. Şi apoi, e şi o manieră care fentează în mod direct pietonii, fără un minim bun simţ faţă de aceştia. Poate dacă se încetinea ceva mai mult, până pietonul traversa mai departe şi elibera trecerea, gradul de pericol nu ar fi fost atât de mare. Aşa, însă, a existat senzaţia că VW-ul a fost la limita de a acroşa pietonul, iar acesta s-a ales cu o sperietură, ne spune vizitatorul.

Ce părere ai aici, e o problemă doar de cultură în condus sau mai ales una de siguranţă?
0
1,767
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!