(VIDEO) O situaţie în care aparent doar mama şi copilul ei sunt de vină pentru că trec la roşu în Chişinău, dar problema majoră e în infrastructură

13 Aprilie 2023, 09:59
Redacţia PiataAuto.md
Un video surprins de o cameră de bord a unui automobil şi publicat ieri în mediul online arăta o mamă cu copilul ei, care pornesc să traverseze strada Grenoble la o trecere de pietoni semaforizată, atunci când culoarea semaforului pentru maşini era verde şi, prin deducţie, cel pentru pietoni era roşu. Faptul că mama avea un telefon în mână a servit ca un catalizator de blamare publică, pe motiv că ar fi fost concentrată în a privi în el. Dar, o analiză mai atentă a video-ului, ne face să concluzionăm că principala problemă şi cauză a situaţiei de ieri e infrastructura acestei intersecţii, într-atât de precară şi gravă, încât trebuie reparată de urgenţă!
În primul rând, trebuie să menţionăm că, deşi femeia avea telefonul în mână, la vedere, în momentul traversării ea nu priveşte în el, ci la trafic. Ba mai mult, priveşte şi la a doua bandă după ce trece de maşina cu camera de bord, apoi priveşte spre contrasens. Cum se s-a putut întâmpla, deci, ca ea să treacă la roşu?
Ei bine răspunsul e incredibil: pentru că ea nu a trecut la roşu! Pietonii nu au un semafor în această intersecţie! Pentru ei, există doar o trecere de pietoni cu indicatorul asociat de trecere de pietoni, şi atât. Dacă în partea de intersecţie unde e automobilul cu camera de bord, indicatorul e pus pe pilonul de semafor, de cealaltă parte indicatorul e separat, cu nicio aluzie că trecerea de pieton ar fi semaforizată. Efectiv, dacă se întâmplă un accident cu un pieton aici, pietonul are tot dreptul legal să spună că el traversa regulamentar, la zebră, pentru că nu există niciun semafor roşu pentru el!
Şi priveşte la dreapta, pe strada care se intersectează cu Grenoble, stradă numită Arheolog Ion Casian-Suruceanu. Şi acolo e exact aceeaşi situaţie — zebră şi indicatoare, cu lipsă de semafoare pentru pietoni!
Pentru cei ce conduc maşini, poate fi intuitiv că trebuie să priveşti la semafoarele dedicate maşinilor. Dar o intersecţie sigură nu trebuie să fie aşa, ca pietonii să caute semafoarele pentru maşini să vadă culoarea de acolo şi să facă inversia culorii în capul lor. Nu toţi sunt şoferi, sunt oameni care nu au permis de conducere şi percep altfel infrastructura. Şi apoi, nu e normal pur şi simplu, din punct de vedere al siguranţei, să avem asemenea intersecţii, pe străzi atât de aglomerate, în care elementar nu există semafoare pentru pietoni!

Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
3,141
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!