(VIDEO) Prezentator accidentat, după ce un BMW X5 şi un Porsche Cayenne au fost lăsate fără ulei în motor pentru a afla care rezistă mai mult

1 Aprilie 2023, 14:29
Redacţia PiataAuto.md
Tuturor pasionaţilor auto le este clar ce se întâmplă cu un motor cu ardere internă care e lăsat fără ulei în el. Iniţial, motorul mai funcţionează cu rămăşitele de ulei, însă în scurt timp, lipsa de lubrifiere îşi spune cuvântul de obicei în primul rând la cuzineţi şi arborele cotit, iar motorul ajunge inevitabil cu defecte ireversibile. Britanicii au vrut să afle care dintre cele două SUV-uri ale unui experiment — BMW X5 sau Porsche Cayenne, ambele de primă generaţie, va rezista mai mult.
BMW X5 e în motorizarea superbă V8 de 4,4 litri, de 286 CP, o motorizare adorată la timpul său şi cu adevărat fascinantă dacă aveai grijă să-i asiguri mentenanţa corectă.
Porsche Cayenne e într-o motorizare comparabilă de 4,5 litri V8, de 335 CP. Şi acesta era unul din cele mai savuroase motoare, pentru că, la acea vreme, chiar dacă împărţea platforma cu VW Touareg, Cayenne avea filosofia că nu trebuie să împartă niciun motor cu acesta, aşa că avea motoare mai mari şi mai puternice.
Chiar dacă maşinile din experiment au fost chinuite în exterior, ambele motoare erau aparent într-o stare foarte bună. La scurgerea uleiului, însă, acesta era foarte vâscos, cu impurităţi în el, semn că britanicii care au exploatat anterior aceste maşini nu au avut prea mare grijă nici măcar de schimbul uleiului la aceste motoare.
După doar 30 secunde, motoarele au început a troncăni şi păreau că cedează deja. Dar au mai rezistat un pic. Atât, încât s-a decis urcarea turaţiilor la 2.000 rpm şi nici atunci motoarele n-au cedat.
S-au ridicat apoi turaţiile al 3.000 rpm. Scoteau fum, troncăneau, dar nici după 5 minute de funcţionare motoarele nu cedaseră complet şi mai funcţionau.
Aşa că turaţiile au fost urcate la 4.000 rpm! BMW-ul a rezistat până a trecut de 9 minute şi a oprit. Motorul lui Porsche a trecut şi de 8 minute şi tot mai funcţiona. Apoi s-au împlinit 10, minute, 11, apoi 13 minute. Au trebuit aplicate alte metode, precum cuplarea cutiei de viteze şi menţinerea cu frâna a maşinii pe loc, pentru a-i da mai multă sarcină, în încercarea de a-l face să cedeze. Peste 22 minute motorul încă mai funcţiona!
Într-un final, însă, motorul din Porsche s-a răzbunat pentru chinul la care a fost supus şi a explodat, împroşcând aburi fierbinţi şi lichid anti-freeze în jur, în timp ce prezentatorul din video era alături.
Acesta a supravieţuit. Dar, totuşi, a avut nevoie de îngrijiri speciale. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
42,255
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!