China a instalat prima sa turbină eoliană maritimă de ape adânci, conectată cu un cablu subacvatic kilometric şi proiectată să reziste taifunurilor

10 Mai 2023, 15:24
Redacţia PiataAuto.md
China e într-un proces accelerat de instalare a turbinelor eoliene în număr imens, atât în zonele de uscat, inclusiv la mare altitudine în munţi, cât şi în mare. Acum China a făcut un nou pas în asimilarea tehnologiilor de turbine maritime plutitoare ce pot fi instalate în ape adânci, instalând prima sa turbină eoliană de acest tip şi marcând totodată câţiva parametri importanţi atât în cablul folosit, cât şi în stabilizarea structurii pe care pluteşte turbina eoliană.
Până acum, China avea turbine eoliene puse în ape de până la 50-70 metri adâncime, unele fixate pe fundament solid, altele plutitoare mai simple. Noua turbină, însă, e amplasată într-o zonă a mării, unde adâncimea e de 120 metri, iar astfel ea devine prima turbină eoliană flotantă din China ce depăşeşte bariera de 100 metri adâncime. Adâncimea de 120 metri nu e o premieră mondială, în Marea Nordului existând turbine instalate de Norvegia, care sunt montate în ape de peste 200 metri adâncime, însă China încă nu ajunsese să folosească tehnologia adâncimilor de peste 100 metri.
Foto: Construcţia fundaţiei flotante a turbinei eoliene

Acum, noua turbină eoliană, numită Haiyou Guanlan, a fost instalată la tocmai 136 km de ţărm, în Marea Chinei de Sud, oraşul cel mai apropiat în linie dreaptă fiind Yangjiang. Structura pe care e poziţionată turbina e proiectată să plutească, fiind ancorată de fundul mării, reuşind să asigure stabilitatea verticală în cele mai mari vânturi, gradul total de rezistenţă a turbinei şi construcţiei fiind adus la garantarea rezistenţei pentru taifunuri de magnitudinea 17, conform clasificării locale, deci mult peste orice probabilitate realistă.
Turbina are 7.25 MW putere, iar producţia media anuală de electricitate va fi de 22 GWh. Electricitatea nu va fi livrată pe ţărm, însă, ci la platforma petrolieră Wenchang din apropiere, printr-un cablu subacvatic de 5.000 metri. Acest cablu este, la rândul său, o altă premieră pentru China, însă acesta e produs de compania franceză Nexans. Cablul e unul dinamic, flexibil, şi e prevăzut la rândui lui să reziste curenţilor maritimi puternici timp de 25 de ani, asigurând în toată această perioadă izolarea absolută şi a circuitelor pe interior şi impermeabilitatea apei în structura interioară a cablului. Acesta conţine nu doar firele de diametru mare, care să facă faţă tensiunii şi puterii înalte, ci şi fibră optică adiţională, folosită pentru transmiterea de date între turbină şi platforma unde e livrată electricitatea, pentru a putea monitoriza starea turbinei în timp real.
Foto: Construcţia schematică interioară a cablului subacvatic

Aşadar, acum vorbim de o primă turbină din mările Chinei poziţionată în ape de o asemenea adâncime, cu un asemenea grad de stabilitate la taifunuri şi cu un asemenea tip de cablu subacvatic hi-tech, prevăzut să reziste un sfert de secol. În prezent, turbina eoliană, care a fost fixată mai multe săptămâni în urmă, are deja conectat şi cablul subacvatic, care a fost trasat cu ajutorul unei nave specializate, şi e gata de conectare la reţeaua electrică şi livrare a energiei produse. Şi, inevitabil, această primă experienţă a chinezilor cu un asemenea tip de turbină se va materializa în următorii ani în parcuri eoliene maritime mari, care vor livra deja electricitatea lor regenerabilă spre ţărm.
Foto: Nava care a trasat cablul subacvatic către turbina eoliană
0
17,048
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!