(FOTO) Cum a fost la Distinguished Gentleman's Ride 2023 Chişinău, defilarea motocicletelor stilate şi a proprietarilor lor

28 Mai 2023, 21:29
Ilie Toma
Astăzi la Chişinău a avut loc ediţia din 2023 a Distinguished Gentleman’s Ride, sau DGR, un eveniment care a devenit centrul de gravitaţie al motocicletelor stilate şi al proprietarilor acestora, pasionaţi de o formă mai graţioasă a motociclismului. Este al 7-lea an consecutiv când acest eveniment are loc la Chişinău, în timp ce la nivel mondial totul a început abia în 2011, deci Moldova s-a aliniat la tendinţa internaţională foarte repede şi continuă să fie un exemplu de eveniment care creşte de la an la an şi adună o comunitate tot mai mare şi mai frumoasă în jurul său.
De fapt, evenimentul din 2023 a stabilit un nou record la numărul de motociclişti înregistraţi. Dacă ani anterior se ajungea la aproape 50 de motociclete sau un pic mai mult, în acest an, cu câteva ore înainte de începerea evenimentului erau 71 de motociclete, iar la momentul de start se adunaseră deja 81 de motociclete înregistrate, deci o creştere cu peste 50% faţă de anul trecut!
Iar asta a însemnat inevitabil că la Muzeul Naţional de Istorie — locul în care motocicletele au fost expuse înainte de defilare — au apărut foarte multe motociclete noi, nevăzute în anii anteriori. Spre exemplu, în acest an s-a făcut remarcată o întreagă avalanşă de motociclete Triumph, care nu se remarcaseră în acest an. Probabil au fost cel puţin vreo 7-8 exemplare Triumph, majoritatea moderne, dar şi modele mai clasice.
De asemenea, au fost mult mai multe exemplare Jawa. Câteva din ele au fost din epoca anilor 70, au existat şi Jawa produse şi mai devreme de atât, prin anii 60.
Ba chiar unul din motocicliştii cu o asemenea Jawa, a venit echipat într-atât de stilat şi cu motocicleta într-atât de dichisită, încât a atras imediat toate privirile din jur.
Şi tocmai asta e atât de frumos la DGR! Că nu e neapărat să ai cea mai scumpă sau cea mai puternică motocicletă, ci o alegere care să emane gustul tău rafinat, iar dacă mai depui şi un pic efort să-şi asortezi ţinuta cu motocicleta şi cu epoca, atunci totul rezultă într-o defilare a frumosului, care arată că pasiunea pentru motociclete poate fi plină de graţie.
Evenimentul a fost organizat şi de această dată de părintele spiritual al DGR, am motocicletelor clasice şi al restaurărilor lor din Moldova — Dan Untură, care a figurat şi într-un video special al redacţiei noastre, din seria Oameni şi Maşini. De asemenea, la eveniment şi-a făcut apariţia şi creatorul de motociclete custom Ghenadii Ivancenco, care a figurat într-un alt episod Oameni şi Maşini în Moldova. Mai mult ca atât, de la eveniment n-a lipsit nici danezul cel mai îndrăgostit de Moldova — Jesper — care a fost protagonistul unui alt video PiataAuto.md şi care şi-a convins acum mai mulţi prieteni să adune donaţii mai semnificative pentru scopul de binefacere al DGR.
Au fost şi mulţi oameni care au venit pentru prima dată şi şi-au făcut prima intrare în această lume a DGR. Mulţi dintre ei sunt din afara Chişinăului, şi asta bucură enorm, că această cultură nu prinde doar în capitală, ci şi în toate zonele Moldovei.
Au fost şi dintre cei care priveau oarecum timizi la început, încă în neştire care e „orânduirea” pe aici. Dar în scurt timp s-au încadrat de minune în grup, şi au defilat cu încredere alături de toţi ceilalţi. Şi le vedeai feţele înseninându-se şi prinzând un zâmbet din cele pe care le au oamenii când trăiesc un moment memorabil, o revelaţie.
Despre asta e DGR. Despre frumosul trăit cu ghidonul în mână, pe două sau trei roţi. Despre efortul îndelungat de a-ţi face viaţa mai frumoasă şi satisfacţia de a savura rezultatele acelui efort. Despre frumosul transmis trecătorilor, atunci când defilezi pe străzi, iar oamenii admiră aceste motociclete frumoase, conduse de oameni manieraţi, eleganţi, care le zâmbesc în răspuns.
Nu-şi turează motocicletele la 10 mii rpm şi nu sar într-o roată ca să demonstreze ceva în faţa trecătorilor. Pentru că de obicei sunt oameni care au demonstrat deja în viaţă lucrurile esenţiale sau au înţeles care sunt acele lucruri esenţiale. Ci mai degrabă merg cu o faţă senină pe două roţi, la patru ace, stârnind admiraţie la turaţii mici, de toarcere a motoarelor.
Includem în acest reportaj câteva imagini brute, surprinse rapid astăzi la momentul expunerii statice a lor. Dar în zilele următoare va urma o galerie foto cu defilarea pe străzile Chişinăului, ba chiar şi un video. Prin urmare, vom mai reveni la acest subiect frumos.
0
1,780
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!